IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеи как да консумирате слънчогледови семки

11 февруари 2015 09 39

Те могат да бъдат перфектната добавка

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако не сте особено големи почитатели на слънчогледовите семки, все още не се отказвайте напълно от тях. Те могат да се консумират по много начини, а и само шепа от тях е достатъчна, за да подхраните организма си с полезни вещества като протеини, желязо и витамин Е. Слънчогледовите семки могат да бъдат идеалната добавка към хранителния ви режим и някои ястия.

Ето и няколко полезни идеи как може да консумирате слънчогледови семки:

1. Добавка към салатата

Този вид семки са подходяща съставка за много салати, тъй като те си подхождат вкусово с много зеленчуци. Една лъжичка слънчогледови семки е всичко, от което се нуждаете. Може да опитате този вид добавка дори към картофената си салата – първоначално може да е странно, но си струва да опитате.

2. В съчетание с други полезни ядки, семки и сушени плодове

Ако по някое време през деня огладнеете, миксът от ядки, семки и сушени плодове ще бъде перфектният начин да укротите глада си и да подсилите своя организъм. Подобна комбинация от храни е чудесна по време на пътуване, тъй като може да даде тласък енергия по всяко време.

3. Направете си масло

Слънчогледовото масло е чудесно за салати, за маринати и различни дресинги. Ето защо то успешно може да замени зехтина в много случаи. Вие можете сами да си направите слънчогледово масло, но за целта трябва да се снабдите със сурови семки.

4. Добавете ги към мъфини

Слънчогледовите семки са чудесен начин да направите една от любимите си храни по-здравословна. Може да ги сложите без да ги раздробявате, тъй като са достатъчно малки да се ядат цели. В домашно приготвен хляб тези семки също са подходяща добавка.

5. Консумирайте ги за закуска с кисело мляко

Ако обичате да закусвате мюсли с кисело мляко, добавете и слънчогледови семки към сместа. Това ще ви даде един малко по-различен вкус, а ако ги комбинирате с нарязани плодове и малко мед – то ще получите обилната закуска, от която се нуждаете за успешен старт на деня.

6. В супи

Ароматът на слънчогледовите семки е достатъчно ненатрапчив, за да могат те да се „слеят“ без проблем с повечето крем супи. Опитайте с картофена крем супа или такава, но от броколи. Няма да съжалявате!

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

anonimka ( преди 9 години )
Добавени цели в ястие, слънчогледовите семки не се разтварят в стомаха. Лесно ще ги разпознаете като отидете до тоалетната. Освен това предизвикват подуване на корема, тежест, газове. За препоръчване са да се ядат или смлени, или самостоятелно (защото тогава се дъвчат).
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар