IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да пиете повече вода

24 февруари 2015 05 32

Факти, които ще ви убедят

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Едва ли за пръв път ще прочетете, че трябва да пиете по поне 1,5 литра вода на ден. Това не е някакъв каприз на специалистите, а истина – водата може да помогне при много състояния, включително главоболие, запек, глад и т. н.

Водата е изключително важна и полезна, но за съжаление, много пренебрегвана от хората. Както може би знаете, човешкото тяло е съставено от 70% вода, следователно то се нуждае от нея, за да функционира правилно.

Както при повечето неща, необходимият дневен прием вода е индивидуален за всеки човек. Повечето хора се придържат към правилото – между 1,5 и 2 литра на ден, докато други изчисляват нуждите си спрямо своите килограми.

Най-доброто, което можете да направите, е да се вслушвате в своето тяло – то само ще ви подскаже от колко вода се нуждае. Ако до този момент не сте консумирали много вода, първите няколко дни може да не ви е особено приятно, но след това много лесно ще свикнете.

Ето и кои са причините, заради които си струва да пиете повече вода:

1. Увеличава енергията и облекчава умората

Тъй като по-голямата част от човешкия мозък е съставен от вода, консумацията на такава ви помага да мислите, да се съсредоточавате и да се концентрирате по-добре. Като допълнителен бонус вашите енергийни нива също са подсилени.

2. Насърчава отслабването

Консумацията на вода се бори с мазнините, намалява глада и преяждането (особено ако се консумира преди хранене). Освен това тя ускорява метаболизма и съдържа 0 калории!

3. Премахва токсините

Вашето тяло се отървава по-лесно от токсините чрез изпотяването и урината. С по-усилена консумация на вода също така намалявате риска от камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища.

4. Подобрява вида на кожата

Водата овлажнява кожата, поддържа я свежа, мека, блестяща и гладка. Забавя процеса на образуване на бръчки – едно наистина полезно лечение срещу досадните линии по кожата.

5. Предпазва от някои здравословни проблеми

Консумацията на достатъчно вода помага на храносмилането, защото тя е от съществено значение за смилането на храната и предпазването от запек.

6. Подсилва имунната система

Кой не би искал да се чувства здрав през повечето време? Консумацията на големи количества вода подсилва имунната система на човек и помага срещу грипа.

Снимка: Thinkstock

7. Натурално средство срещу главоболието

Водата помага и за облекчаване и предотвратяване на главоболието. В много случаи то е следствие именно от дехидратацията на организма. Мигрената и болките в гърба също намаляват.

8. Предотвратява крампите

Правилната хидратация помага на мускулите ви да останат по-еластични, като по този начин рискът от крампи намалява значително. Ставните болки също са по-малко вероятни.

9. Подобрява настроението

Когато тялото ви функционира по-добре, това се отразява и на вашето настроение. Доза вода – доза щастие.

10. Спестявате пари

Водата е по-евтина от всички останали течности, предлагащи се на пазара. Ако пък живеете на място, където чешмяната вода е достатъчно чиста и вкусна, това е още един бонус. Освен това, когато консумирате вода, вие спестявате на тялото си приема на допълнително захар и мазнини.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари