IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бодибилдърите полудяха по кърмата

10 март 2015 06 54

Помага ли за растежа на мускулите наистина?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Последната мода сред бодибилдърите и фитнес маниаците е консумацията на кърма. Мнозина смятат, че тя е безценно средство, което помага на мускулите им да се развиват бързо и пълноценно, пише сп. MensHealth. Дали обаче това наистина е така?

„Трениращите вярват, че калорийните хранителни продукти са важни за растежа на мускулите. На практика кърмата служи за това да помогне на растежа на едно бебе, и вероятно мъжете смятат, че подобен ефект може да се случи и при възрастен човек“, сподели Брайън Пийр, специалист по диетите и спорта.

Чаша майчино мляко съдържа 170 калории, 10 г мазнини, 16 г въглехидрати и 2 г протеини, както и витамини и минерали.

„Теоретично в кърмата има и някои хормони на растежа, но не съм сигурен доколко са полезни и ефективни за един възрастен човек“, добави Пийр.

Учените са съгласни, че приемането на повече калории, протеини и редовните тренировки помагат за развиване на мускулите. По тази логика кърмата би била ефективно средство за постигане на тази цел, но научни доказателства по темата няма. Някои специалисти са доста скептични относно консумацията ѝ. Тя е не само скъпа (1,50 долара за 28 г по официални данни на Асоциацията на банките за кърмене в Северна Америка), но и може да бъде опасна. Болести като СПИН, както и някои бактерии и вируси се предават чрез майчиното мляко.

Освен това, за да бъде с добро качество, кърмата трябва да се държи при стерилни условия, което е много трудно и реално човек няма представа какво точно поема, купувайки си я навън. Фитнес треньорите и специалистите по добавки и диети твърдят, че има доста по-лесни и евтини начини тялото да се сдобие с ценни хранителни вещества и протеини.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари