IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още подправки за отслабване

3 април 2015 10 51

Разберете с какво още да овкусявате храната си

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако искате да влезете в по-добра форма, вероятно вече полагате необходимите усилия, за да постигнете целта си. Или поне някои от тях.

Освен контролирането на храната и избягването на нездравословните изкушения, има и други „тайни“, които ще ви помогнат да се разделите с досадните килограми, когато става въпрос за хранителната сфера. Вече ви разказахме за някои подправки за отслабване, време е за втора доза от тях:

Босилек: Съчетан с пресни домати и сирене моцарела, например, е салатата, която определено не би ви оставила безразлични. Босилекът има освен свеж аромат и няколко интересни ползи за здравето – регулира кръвното налягане и отпуска нервната система.

Сибирски лук: Той има мек вкус, който се съчетава перфектно с яйца, в сосове или поръсен върху месо.

Кориандър: Тази подправка е популярна в готвенето по целия свят, включително в мексиканската, тайландската и индийската кухня. Кориандърът, както и розмаринът, имат антибактериални свойства, които дори могат да предпазят от хранително отравяне.

Мента: Тя е чудесна добавка към смутита или в съчетание с листни зеленчуци като спанак и кейл. Ако имате пресни листа от мента, просто налейте гореща вода върху тях и ще получите освежаващ чай без калории.

Магданоз: Той е богат на витамин К (важен за здравето на костите), а най-хубавото е, че може да се намери целогодишно. Може да го използвате в много ястия, включително и да си направите магданозена салата, в която преобладава именно това растение.

Мащерка: Идеална за почти всяко ястие: яхнии, супи, боб и т. н. Мащерката има силен вкус, така че използвайте малко количество от нея.

Розмарин: Част от семейството на ментата, той се съчетава чудесно с балсамов оцет за дресинги. Подобно на мащерката, розмаринът съдържа антибактериални съединения и се използва при обработката на месо като естествен консервант. Също така тази подправка се свързва с по-добро здраве на сърцето и понижаване риска от рак.

Риган: Той е пълен с антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетките. Сухият риган е много предпочитан в средиземноморската кухня, така че ако сте решили да си сготвите нещо вкусно и полезно от тази кухня, задължително добавете риган към ястието.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари