IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни, които ще ви направят по-уверени

20 април 2015 10 12

Какво да консумирате, за да имате достатъчно увереност?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Може би не сте предполагали, че съществуват храни, които ще ви направят по-уверени и ще дадат тласък на самочувствието ви, но е факт, че наистина има такива. Това са най-вече храни, съдържащи аминокиселината, наречена триптофан. Именно тя действа почти „магически“, като увеличава нивото на серотонина в мозъка (той ви кара да се чувствате много добре).

Така че, ако искате да бъдете по-уверени в себе си, ето на кои храни е хубаво да наблягате повече:

1. Тъмен шоколад

Ако обичате шоколад, ето ви още една причина да го заобичате още повече! Черният шоколад ще ви накара да се чувствате щастливи и също така по-уверени. Той провокира отделянето на ендорфин, който пък ви дава усещане за щастие. В черния шоколад се съдържа още фенилетиламин, за който се знае, че произвежда серотонин. Освен всичко останало, консумацията на шоколад може да намали стреса и тревожността, което допълнително ще стимулира вашата увереност.

2. Сирене

Да, то е калорично и понякога по-трудносмилаемо от тялото, но пък в него се съдържа цинк, който може да помогне за намаляване на стреса и депресията. Все пак не бива да прекалявате с консумацията на сирене – то трябва да бъде в нормални количества, за да извлечете повече от неговите ползи.

3. Подправки

Чесънът е изключително здравословна храна, като редовната му употреба може да стимулира загубата на тегло. Той има положително въздействие върху функциите на мозъка, което от своя страна може да накара човек да се чувства по-уверен в себе си. Подобно на него, лавандулата и маточината действат като антидепресанти и имат положителен ефект върху мозъка.

4. Ядки и бобови растения

Те съдържат големи количества серотонин, така че редовната им консумация със сигурност ще ви накара да се чувствате щастливи. Това в крайна сметка ще ви направи и по-уверени. Бадемите, орехите, лененото семе, фъстъците, кашуто и слънчогледът са едни от най-добрите храни, с които ще подобрите самочувствието си по естествен начин. Избягвайте пържените, солените или печените фъстъци, както и яжте бобови растения в умерени количества.

5. Плодове

Добавянето на храни в диетата си, съдържащи по-високи нива на серотонин, е ключът към повишаване на увереността. Можете да ядете киви, банани, манго, грейпфрут и ананас, като по този начин да предизвикате производство на повече серотонин. Консумирайте банани, особено в случаите, когато се чувствате депресирани или отпаднали. Тези плодове съдържат още магнезий, калий и витамин B, които ще подобрят функционирането на мозъка.

6. Зелени зеленчуци

Добавете зелени листни зеленчуци към диетата си и ще се чувствате по-уверени, отколкото преди. Зелените зеленчуци като спанака, например, са изключително полезни, защото са чудесен източник на серотонин, фолиева киселина и желязо. Можете също така да ядете зеленчуци като зеле, фасул, карфиол, за да подобрите функционирането на мозъка и да се чувствате по-уверени от всякога.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари