IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се преборите със „стресовото хранене“

18 май 2015 14 06

Няколко съвета, които ще ви помогнат

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Случвало ли ви се е след дълъг и уморителен ден да се приберете вкъщи и да консумирате предимно нездравословни храни? Или може би в дните, когато се чувствате стресирани, тъжни или депресирани? Така нареченото „стресово хранене“ е често срещано, тъй като много хора „лекуват“ напрежението в ежедневието си с вредна храна.

Пицата или чипсът обаче не са решения на вашите проблеми и със сигурност няма да направят деня ви по-хубав. Дори в много случаи биха ви накарали да се чувствате по-зле, заради чувството на вина. За щастие, може да промените начина си на хранене, когато сте стресирани и по този начин да избягвате нездравословните храни.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат:

Преди да посегнете към нездравословните продукти:

1. Давайте, но правилните храни. Научете тялото си на вкусни, но здравословни храни. За това ще е нужно време, но ако сте мотивирани, едва ли има нещо, което може да ви спре. След като свикнете да се храните с полезни храни, вие ще започнете да усещате колко вкусни всъщност са те.

2. Изпийте чаша вода. Понякога, когато мислите, че сте гладни, вие просто сте жадни. Така че, ако изведнъж почувствате странно желание да хапнете нещо, първо опитайте с чаша вода.

3. Отклонете вниманието си. Когато усетите, че започвате да се стресирате или пък се натъжавате, отклонете вниманието си. Намерете си занимание, което не е свързано с храна, за да можете да избегнете „стресовото хранене“.

4. Бъдете съобразителни. Слушайте тялото си и му давайте храна, само когато усетите, че то наистина има нужда от нея.

След като сте се поддали на нездравословните продукти:

1. Съсредоточете се върху храната. Ако все пак решите да ядете нещо, вече е настъпил моментът, в който да се съсредоточите върху храната. Много изследвания показват, че когато човек яде, докато прави нещо друго (гледа телевизия, например), има голям шанс да консумира много повече храна. Вашата цел е обратното, особено когато става въпрос за нездравословна храна!

2. Правете паузи. Не яжте така, сякаш сте на състезание. Опитайте да правите малки паузи на няколко хапки и преценявайте докога ще бъдете гладни за още лоша храна. Ако усетите, че определено нещо не ви се яде толкова много, най-добре веднага спрете да го консумирате.

3. Дъвчете старателно. Дори да се храните с нездравословна храна, опитайте се да ядете по-бавно. Дъвчете старателно преди да преглъщате и не захапвайте отново, преди устата ви да бъде празна.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари