IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-здравословните масла

27 май 2015 08 15

Вече има голямо разнообразие по магазините

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Допреди време нямахме голямо разнообразие на олио или масла в хранителните магазини, но днес човек може да намери всякакви видове – от масло от гроздови семки, до такова от рапица или ленено семе. Но кои са най-здравословните и най-вкусните?

Повечето хора залагат на зехтина в това отношение, но се оказва, че маслото от рапица е не лош заместител на зехтина и слънчогледовото олио. Ето и малко повече по темата:

1. Масло от гроздови семки

То е бледожълто и има сравнително неутрален вкус. Подходящо е за салати, но може и да се използва за готвене. Съдържа витамин Е. Недостатък: направено е с помощта на интензивен химичен процес, а не чрез студено-пресованата алтернатива. Това значи, че много хранителни вещества са филтрирани. Може да добавите в бутилката на олиото от грозде някаква билка – например розмарин.

2. Масло от тиквено семе

То е тъмнозелено на цвят и е сравнително скъпо за литър. Има силен вкус и високо съдържание на омега-3 и 6 мастни киселини, както и цинк. Недостатъци: вкусът му става странен след топлинна обработка.

3. Зехтин

Вкусът му варира от силен до по-малко остър. Маслото се произвежда чрез смачкване на пресни маслини (студено пресоване) и заради това има по-голяма хранителна стойност. Предимства: съдържа мононенаситени мастни киселини, предпазва от сърдечни заболявания, като намалява нивата на лошия холестерол. Също така има високо съдържание на витамин Е и антиоксиданти. Недостатъци: зехтинът не е подходящ за пържене. Най-добър е като дресинг за салата.

4. Кокосово масло

Това е вкусно масло, направено от ядрото или месестата част на узрели кокосови орехи. Предимства: маслото е трайно – издържа до две години без да се развали. То има многобройни ползи за здравето – богато е на лауринова киселина, но пък е доста калорично.

5. Масло от рапица

Това е евтино олио, което обикновено се прави чрез пресоване на семената („студено пресован метод“) и затова то се превръща в съперник на зехтина. То също съдържа омега 3, 6 и 9 мастни киселини и е добро за кожата и здравето на мозъка. Недостатъци: по-преработените версии губят хранителните си предимства.

6 Слънчогледово олио

То е най-евтино и универсално и може да се използва за пържене, готвене и салати. То е добър източник на витамин Е, но съдържа много мазнини, а при топлинната обработка на храната, хранителните му вещества се губят.

7. Ленено масло

Ленът може да се използва за прежди и тъкани, а семената му могат да бъдат превърнати в масло. Това е скъпо олио с добър вкус и затова се счита за деликатес. То съдържа много полезни вещества и може да помогне за предотвратяване на инфаркти и мозъчен инсулт. С него обаче не може да се готви, защото променя химичната си структура, когато е изложено на високи температури.

8. Масло от авокадо

То е универсален продукт и за кулинарията и за козметиката. Става и за готвене. Има високо съдържание на мононенаситени мазнини и витамин E. То подобрява усвояването на каротеноидите.

9. Фъстъчено масло

Предимствата му са, че става и за пържене. То съдържа наситени, мононенаситени и полиненаситени мазнини. Недостатъци: може да предизвика алергична реакция.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари