IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва, когато откажете въглехидратите

21 юли 2015 04 32

Положителните и отрицателните промени

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Много диетолози съветват да се ограничи драстично приемът на въглехидрати или да се преустанови напълно.

Истината обаче е, че въглехидратите са необходими на организма и нито една крайност няма да бъде полезна за вашето тяло. Въпросът е, че трябва да се разделите с въглехидратите от вредните източници и да оставите тези, които се съдържат в плодовете и зеленчуците.

В случай, че решите да премахнете въглехидратите изцяло от хранителния си режим, ето какво ще се случи:

1. Ще редуцирате задържането на вода в тялото си

Когато намалите приема на „лоши“ въглехидрати, може би ще забележите, че тялото ви отслабва. Това обаче не е заради загуба на мазнини. Всъщност премахвате излишна вода от организма си. „Когато въглехидратите се задържат в тялото като гликогени, всеки грам се складира под формата на вода и надвишава три или четири пъти теглото си“, споделя диетологът Мари Спано.

2. Ще хванете „грип“

Въглехидратите са основен източник на енергия за мозъка, ето защо, когато човек намали техния прием, мозъкът му започва да „работи на изпарения“ от гликоген. Когато той се изчерпа пък, тялото започва да разрушава мазнините, които се трансформират в така наречените кетони. Докато организмът се адаптира към тази промяна, може да се чувствате така, сякаш сте болни. Възможно е да се сблъскате със странични ефекти като лош дъх, сухота в устата, умора, слабост, виене на свят, безсъние, гадене. Всичко негативно обаче скоро отминава.

3. Ще намалите апетита си

Според скорошно изследване вдигането на кръвната захар, вследствие приема на въглехидрати и последвалия ѝ бърз спад активират пристрастяващи центрове в мозъка, което пък води до последващ глад. Най-добре е да избирате храни, богати на фибри, които поддържат стабилни нивата на кръвната захар.

4. Настроението ви ще се понижи

Консумацията на въглехидрати, без значение дали са рафинирани или не, повишава вашето настроение. Това се случва, тъй като приемът им от своя страна повишава нивата на серотонин в мозъка. Така че, ако намалите здравословните въглехидрати като пълнозърнестите храни, вашето настроение може да пострада.

5. Ще изпитвате трудности по време на тренировка

Въглехидратите са основен източник на енергия за организма, която пък е като гориво за тялото ви. Ето защо, по-малкото въглехидрати ще са равни на по-малко енергия и по-голяма трудност при изпълнението на упражнения.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

KafeGanoderma ( преди 8 години )
Аз си помагам с кафето с екстракт от рейши. Рейши доставя на тялото полизахариди и засища глада. От 1 пакетче стават 2 чаши кафе. Има 6 виида кафе - -всеки може да подбере според своя вкус. След безплатна регистрация може да се ползва отстъпка
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар