IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва, когато спрете да ядете хляб

4 август 2015 14 18

6 причини да не изключвате въглехидратите от менюто си

Снимка: istock

Снимка: istock

Много диетолози ни учат, че хлябът е враг номер 1 на теглото ни.

Той е пълен с въглехидрати и по тази причина диетите често го изключват от менюто си.

Ако спрете да консумирате хляб обаче, последиците може да са сериозни.

Например:

Губите тегло, но то е само на водa

Намаляването на въглехидрати води до бързо отслабване, тъй като спада и количеството вода в организма. Не се радвайте, защото мазнините остават, а именно тях трябва да редуцирате. Въглехидратите се складират в тялото под формата на гликоген, който тежи, като всеки грам тежи 3-4 пъти повече под формата на течност.

Енергията ви спада

Въглехидратите са основен източник на енергия за мозъка. Когато гликогенът в организма ви намалее, ще почувствате умора, отпадналост, виене на свят, безсъние… все едно имате някакъв лош грип.

Чувството на глад се усилва

Рафинираните въглехидрати покачват силно кръвната захар. Липсата им пък я сваля дотолкова, че започвате да изпитвате силно чувство на глад. Пълнозърнестите храни, богати на фибри, поддържат нивото ѝ.

Отделителната ви система спира да функционира правилно Пълнозърнестите храни с много фибри са важни за правилното функциониране на отделителната ви система. Ако тялото не получава необходимите фибри, сте застрашени от запек.

Настроението ви се влошава

Тъй като мозъкът се захранва с въглехидрати, когато отрежете източника му на енергия, не се изненадвайте, че настроението ви е лошо и варира в различни крайности.

Тренировките ви страдат

Цялото тяло се нуждае от тази хранителна група, за да бъде тонизирано и да има енергия. Ако спортувате е изключително важно да му осигурите достатъчно въглехидрати, които да му дадат сила.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

без глутен ( преди 8 години )
статията е напълно невярна! От една година не консумирам никакви зърнени храни, защото ми откриха хранителна нетолерантност и се чувствам съвсем добре! Повечето от споменатите симптоми в статията ги имах, когато консумирах хляб и всички съдържащи глутен храни. Повечето зърнени култури съдържат глутен, който причинява много страдания на много хора, които не подозират, че имат такава непоносимост! Друг продукт причиняващ много стомашни проблеми е маята!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
az ( преди 8 години )
ne mislq 4e tova e vqrno az sprqh da qm hlqb ot dosta vreme i se 4uvstvam napylno dobre
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Koko ( преди 8 години )
Статията е много заблуждаваща и невярна.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар