IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни, които може да ядете всеки ден

10 септември 2015 06 01

Полезни съставки към ежедневния ви хранителен план

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Казват, че човек е това, с което се храни и въпросното твърдение безспорно е истина. Изключително важно е да се храните здравословно, ако искате да бъдете здрави и разбира се, да поддържате килограмите си в норма. По-добре е да се придържате към балансиран хранителен режим, отколкото периодично да се подлагате на строги диети и лишения (които могат да бъдат и много опасни за здравето).

За да се доближите една стъпка към по-здравословния начин на живот и по-специално към здравословното хранене, разберете кои храни може да консумирате всеки ден:

1. Ябълки

Може би някога някъде сте чували, че една ябълка на ден ще ви предпази от посещението при лекаря. Според много специалисти това всъщност е вярно. Ябълките са полезни за храносмилателната система, за предотвратяване на заболявания и за подсилване на имунитета. Пектинът в тях пък е естествен начин да се борите с мазнините.

2. Овесена каша

Тя подсилва метаболизма, подпомага храносмилателния тракт и насърчава здравословното хранене като цяло. Проучвания показват, че една купа с овесена каша на ден може да възпира глада и да намали риска от инфаркт.

3. Броколи

Те са богати на хранителни вещества, които се борят с рака. Освен това в тях се съдържат фибри, които потискат глада, включително и за нездравословна храна. Броколите също така дават енергия на организма.

4. Боровинки

Те са плодовете с най-високи нива на антиоксиданти. Ето защо консумацията на боровинки действа като страхотна превенция срещу сърдечносъдови заболявания, рак и загуба на паметта.

5. Салата

Тя не само може, но и е препоръчително да присъства в хранителния ви режим всеки ден. Разбира се, трябва да се стараете да включвате само здравословни съставки в нея, а и внимавайте с дресинга. Той трябва да бъде приготвен у дома, за да бъде максимално здравословен и с намалено съдържание на калории и вредни съставки. Забравете и за крутоните. Ако консумирате салата всеки ден, това ще помогне не само за балансирането на вашето тегло и „подхранването“ на организма, но и ще видите положителния ефект върху кожата си.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари