IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 храни, които трябва да присъстват в менюто ви през зимата

10 януари 2016 06 00

Избегнете лекарствата като наблегнете на здравословни продукти

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Като всеки сезон, и зимата има своите особености и влияние върху здравето и тялото ви. През студените месеци имунитетът ни пада, по-податливи сме на настинки и грипове, както и към заседяване и напълняване. Ниските температури не са причина да се отдадете на лежане под одеялото през свободното време с чипс и шоколад в ръка. Вместо това се погрижете за здравето и тонуса си с подходящи храни и редовни тренировки.

Ето и какво трябва да присъства в менюто ви през зимата:

Моркови – те съдържат бета-каротин и са универсален продукт, подходящ за супи, салати, дресинг и основни ястия. Морковите са богати на витамин А, който помага в борбата с настинка и грип и предпазва от инфекции.

Зелен чай – мощен антиоксидант с антивирусно и антибактериално действие. Имунната ви система ще работи отлично, ако пиете по около 3 чаши от тази гореща напитка.

Гъби – за тях се говори, че са силен имуностимулант. Те също пазят от типичните за зимата настинки и вируси. Белите гъби са особено полезни!

Чесън – бабите не спират да повтарят колко полезен и полифункционален е този продукт, който от векове са използвали в борбата с настинки и грипове. Чесънът помага за увеличаване на ензимите в тялото, които спомагат детоксикацията и подсилват имунната система.

Мед – медът е известен със своите антибактериални свойства, както и с това че облекчава всякакви симптоми на настинка и грип. Той може да се взима и като превантивна мярка срещу досадните зимни вируси. Може да го пиете с вода и лимон или с прясно мляко. Помага и за по-добър сън!

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари