IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 храни, които не трябва да държите в хладилника

1 юли 2016 13 00

Ниските температури нарушават текстурата, вкуса и ползите от тях

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Хладилникът е прекрасен уред, който запазва храните свежи и предпазва от развитие на бактерии в тях. Не всички продукти обаче трябва да стоят на ниска температура. Всъщност тези 6 храни по-добре да не припарват до него, защото може да се увредят и да застрашат здравето ви.

1. Картофи

Картофите трябва да се държат на тъмно, сухо и хладно място. Проблемът е, че на прекалено ниска температура нишестето в тях се превръща в захар, а и вкусът им се променя.

2. Лук

Лукът също обича хладните, сухи и тъмни пространства. Хладилникът обаче е прекалено влажен и затова лукът може да покълне там. Той съдържа нишесте, което заради ниската температура може да се превърне в захар.

3. Домати

Сигурно сте забелязали, че дори да купите пресни домати, след няколко часа в хладилника те стават безвкусни и прекалено воднисти. Това е така, защото хладилникът уврежда мембраната на продукта и той лесно става месест.

4. Кафе

Според Националната асоциация на кафето, то е хигроскопичен продукт, което означава, че лесно абсорбира влагата в допълнение с други миризми и вкусове. Така че дръжте кафето извън хладилника, но на тъмно и хладно място.

5. Диня

Експерти по хранене твърдят, че динята се разваля по-бързо в хладилника, а поставена там губи повече от половината си антиоксиданти.

6. Зелени банани

Бананите виреят на горещите тропически места, така че са свикнали на висока температура. Ако сложите зелени банани в хладилника, те никога няма да узреят. Обелката им обаче ще потъмнее, тъй като студът причинява окисляване на плода, което води до производството на меланин.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари