IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5-те най-неподходящи напитки преди тренировка

5 юли 2016 08 20

За да бъде тренировката ви оптимална, трябва да хидратирате добре тялото преди нея

Снимка: Istock

Снимка: Istock

„Когато тялото ви е дехидратирано, мускулите нямат достатъчно сила, издръжливост и баланс, който ви е необходим за качествена тренировка“. Казва д-р Анджела Онсгард, експерт по хранене в спа центъра Miraval Resort & Spa в Аризона.

Много е важно какво слагате в тялото си преди спорт и не всяка течност е добро решение. Хубаво е да пиете 500 мл вода два часа преди тренировка, 200 мл по време на загрявка и по още 200 мл на всеки 10-20 минути по време на физическата ви активност, в зависимост от това колко се потите.

Наблегнете на водата, а не на други течности, тъй като те може по-скоро да попречат на правилното функциониране на мускулите по време на тренировката и да минимализират ефекта от нея.

В никакъв случай не посягайте преди спорт към следните напитки:

1. Млечни шейкове и други коктейли, съдържащи мляко

Запазете млечните напитки за след тренировка. Млякото съдържа протеини, въглехидрати и мазнини, които се храносмилат по-трудно. По-добре разтворете протеина си във вода, тъй като ще се усвои по-лесно и бързо от организма.

2. Плодови сокове и шейкове

„Повечето от тези напитки са заредени със захарен сироп, който забавя метаболизма и води до напълняване“, твърди Онсгард.

Ако жадувате за нещо плодово, по-добре овкусете малко вода с резенчета лимон или друг плод.

3. Алкохол

Биричка малко преди да влезете в залата изглежда безобидно решение, но не е така.

„Алкохолът дехидратира и забавя реакциите и рефлексите ви, както и работата на мускулите“, припомня Анджела.

4. Газирани напитки

Газираните напитки като газирана вода, кола и т. н. водят до подуване на стомаха, газове и усещане за тежест. Аспартамът в тях също не е никак полезен и може да причини мигрена, загуба на памет, промяна на настроението и завиване на свят.

Заменете газираното със студен зелен чай, който съдържа много антиоксиданти.

5. Спортни напитки

Описаното съдържание невинаги отговаря на истината и на практика в повечето от тях има малко хранителни съставки. Те са богати на захар и макар да съдържат някои витамини и електролити, захарното съдържание влиза в кръвта и ви дава сила за кратко, след което ще усетите сериозен спад на енергия.

Вместо тях заложете на прясно изцеден доматен сок, който има калий и натурална захар, която насърчава здравословно кръвно налягане.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари