IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8-те най-големи мита за алкохола

20 август 2016 06 00

Противно на наученото, това няма да ви спести напиването и махмурлука

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Не всички „уроци”, които сте чували и научили за „отговорното” консумиране на алкохол са истина. Вероятно сте получавали съвети да не смесвате няколко вида различни напитки или да хапнете добре, преди да заседнете с чашка в ръка? Е, това няма да ви предпази от напиване или от тежък махмурлук!

Вижте кои са най-разпространените митове, свързани с алкохола:

Мит 1: Обилното хапване преди пиене предпазва от препиване

Храната в стомаха ви може да забави действието на алкохола, но ако поемете големи количества спиртни напитки, няма да се спасите от напиване.

Мит 2: Пиенето на много вода лекува махмурлука на другия ден

Водата и храната може да облекчат някои симптоми, но съвсем не са „лечение” на махмурлука.  Най-добрият начин да се предпазите от него е, да консумирате повече вода между питиетата. Водата няма да ви избави от напиване, нито ще облекчи черния ви дроб!

Мит 3: От бялото вино не се пълнее

Една чаша бяло вино може да съдържа до 200 калории. А много коктейли, съдържащи вино, като сангрия, имат не само алкохол , а и добавена захар, което ги прави калорични.

Мит 4: Жените и мъжете се напиват еднакво бързо

Мъжкото тяло съдържа по-голям процент вода от женското (62 %, в сравнение с 52 % в организма на дамите). Това означава, че те могат да погълнат по-голямо количество алкохол преди да се напият. Общото тегло също е от значение.

Мит 5: Студеният душ и чистият въздух ще ви помогнат да изтрезнеете

Те може да ви разсънят и привидно освежат, но няма да изкарат алкохола от кръвта ви. Това ще се случи след часове.

Мит 6: Алкохолът е стимулант

Всъщност алкохолът е депресант. В началото след няколко питиета може и да се почувствате по-енергични и весели, защото той притъпява някои сетива и намалява контрола над собствените ви думи, емоции и действия, но бързо и след това ще се почувствате смазани, ако сте прекалили с питиетата.

Мит 7: Смесването на различни алкохолни питиета води до напиване

По-важно е количеството, а не толкова естеството на алкохола. Количеството на алкохол в кръвта е определящо затова колко бързо и колко тежко ще се напиете.

Мит 8: С времето тялото развива толеранс към алкохола и можете „безопасно” да поемате повече от него

Колкото повече пиете, толкова по-големи щети нанасяте на организма си.

 

 

 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари