IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога полезните храни са наистина полезни?

13 ноември 2016 07 00

Ключът се крие в правилното хранене

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Чували сте и сте чели, че много храни са полезни в процеса на отслабване, защото съдържат куп необходими витамини и минерали, дават енергия, особено на спортуващите хора и т. н. Това е така, но тези храни могат да бъдат и враг на вашето тегло без да го осъзнавате.

Причината е, че ги консумирате в неподходящо време и тогава положителните им качества са избутани на заден план от негативните. Вижте кога какво трябва да хапвате, за да сте във форма и здрави:

Банан

Бананите са почти изцяло въглехидрати, затова е хубаво да бъдат приемани до обяд. Те дават много енергия на тялото, подсилват имунната система, подобряват кожата. Тъй като се смилат по-дълго време и са калорични, не е желателно да се ядат вечер, защото затрудняват храносмилателната система.

Ябълка

Ябълките съдържат пектин, който понижава кръвната захар и лошия холестерол, затова е препоръчително също да ги консумирате до обяд. Пектинът увеличава киселините в организма, затова избягвайте плода вечер. Освен това той също е по-труден за смилане.

Кисело мляко

В никакъв случай не го приемайте на празен стомах, тъй като увеличава киселините в тялото. За десерт обаче е доста подходящо и дори подпомага храносмилането.

Картофи

Доста калоричен зеленчук, затова е хубаво да се яде до обяд. Бавен въглехидрат, който ще даде енергия на тялото. Вечер рискувате да го превърнете в мазнина, тъй като няма как да изгорите приетите калории.

Домати

Доматите са подходящи за консумация през целия ден без вечеря. Те са нискокалорични, подобряват храносмилането и подсилват метаболизма. Съдържат обаче киселинни съединения, които могат да доведат до подуване на стомаха, особено ако не ги съчетаете с други продукти.

Ориз

Още един въглехидрат, който е калоричен, но и дава доста енергия. Препоръчително е да се консумира до обяд включително, точно както картофите.

Месо

Много подходящо за обяд – източник на протеини и на желязо. Вечер обаче не е особено удачно, тъй като за храносмилането на месата са необходими между 4 и 6 часа и това може да затрудни храносмилателната ви система.

Ядки

Ядките съдържат много полезни витамини и мазнини, но все пак това са мазнини. Затова е хубаво да не ги хапвате вечер, Трудни са за храносмилане, но пък помагат на функциите на сърцето и поддържат ниско кръвно налягане.

Портокал

В никакъв случай не яжте портокали на гладно! Те може да ви докарат киселини. В останалите случаи обаче им се наслаждавайте напълно, тъй като освен вкусни, са и полезни за храносмилането, повишават метаболизма и ви снабдяват с много витамин С.

Черен шоколад

Едно наистина полезно сладко изкушение, което е мощен антиоксидант, намалява риска от сърдечно съдови болести и забавя стареенето. И все пак да не забравяме, че това е шоколад и той е калоричен. Хапвайте го през деня, за да имате достатъчно време да го изразходите. Вечер ще ви се лепне на дупето и ханша.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари