IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 храни с повече калций от млякото

17 март 2017 06 00

Как лесно да го набавите с хапване

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Калцият е изключително ценен минерал за организма. Той е важен за изграждането и поддържането здравината на зъбите и костите. С възрастта, редовният прием на калций предпазва от остеопороза, помага на мускулите да функционират правилно, на кръвта да се съсирва, регулира нервните сигнали и сърцебиенето.

Препоръчителният дневен прием на калций за една възрастна жена е 1000 мг, а за бременните и дамите над 50 скача до 1200 мг. От малки слушаме, че трябва да пием мляко, защото е богато на калций. Истината е, че има къде-къде по-ценни храни в това отношение.

1. Тофу

В една чаша се съдържат 861 мг калций. Тофуто е нискокалорично (около 200 калории на чаша) и е източник на много полезни протеини!

2. Сьомга

100 грама сьомга дават около 180 мг калций, плюс достатъчно протеин и омега-3 мастни киселини. Тя също е чудесен източник на витамин D, от който тялото ви се нуждае, за да абсорбира калция.

3. Овесени ядки

Половин чаша овесени ядки ще ви дадат 200 милиграма калций. Дори по-добре! В добавка получавате 4 грама пълнозърнести фибри за раздвижване на храносмилателната система, понижаване на холестерола и подсилване на сърцето. Овесените ядки също са богати на витамини от група В, които подсилват метаболизма. Пригответе си овесени ядки с чаша бадемово мляко за още 300 до 400 милиграма калций.

4. Сардини

60 – 70 грама от тези малки рибки доставят около 180 милиграма калций на тялото. Също като сьомгата, сардината е богата на протеини, витамин D и Омега-3 мастни киселини.

5. Рикота

Като всяка храна от семейството на сирената, рикотата е богата на калций. ¾ чаша от продукта съдържа 380 мг от ценния минерал, както и 21 грама протеини.

6. Китайско зеле

Този зеленчук е истинска „калциева бомба“. В една ч. ч. се съдържат около 240 мг от полезния елемент и много витамин D.

7. Бял боб

Бобът е полезен не само за перисталтиката, Той съдържа много ценни растителни протеини, а с половин чаена чаша ще заредите тялото си с минимум 110 мг калций.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари