IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващите ползи за здравето на винения оцет

24 януари 2017 06 00

Той може да ви помогне и да отслабнете

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Виненият оцет е не само вкусен дресинг за салатите или марината за месото. Той може да ви помогне да отслабнете, да стабилизира кръвната ви захар и дори да забави признаците ви на стареене.

Ето и 8 изненадващи ползи за здравето от винения оцет:

1. Виненият оцет може да намали телесните ви мазнини

Ако имате за цел да отслабнете, не е нужно напълно да се съсредоточавате върху това какво ядете. Можете да горите повече мазнини ако консумирате повече винен оцет. В проучване, публикувано в списание Bioscience, изследователите са установили, че този оцет действително помага за намаляване на общото съдържание на мазнини в тялото.

2. Този оцет може да забави признаците на стареене

Според проучване, публикувано във Food Research International Journal от 2010 г., в състава на червения винен оцет има високо съдържание на антоцианини – естествени антиоксиданти, които помагат за забавяне процеса на стареене. За най-добри резултати трябва да се придържате към оцет, направен от винения сорт Каберне Совиньон.

3. Този оцет потиска апетита

Може да ви звучи прекалено хубаво, за да е истина, но консумацията на повече винен оцет може да намали апетита ви. Оцетната киселина е активна съставка в червения винен оцет, която задържа храната в стомаха за по-дълго време. Това води до забавяне на освобождаването на хормона грелин, който води до усещането за глад.

4. Той е богат на мощни хранителни вещества

Виненият оцет е зареден със здравословни хранителни вещества, включително и няколко ключови витамини, минерали, желязо и калий. От гледна точка на антиоксиданти, виненият оцет съдържа също полифеноли, които по същество са растителни съединения, действащи като антиоксиданти.

5. Той регулира кръвната захар

Оцетът помага за забавяне на усвояването на захарта от храната в кръвния поток, което значи, че помага на хората с диабет. Така че, ако търсите начин да регулирате кръвната си захар, червеният винен оцет е идеалната храна за това.

6. Той повишава усвояването на калций

В едно научно изследване учените предполагат, че оцетната киселина в оцета подобрява абсорбирането на калций и насърчава усвояването му.

7. Той помага за храносмилането

В много азиатски страни оцетът се пие по време или между храненията за подпомагане на храносмилането. Вярва се, че той промива тялото от токсините, премахва дрождите в храносмилателния тракт и прочиства уринарния тракт.

8. Виненият оцет може да подобри вида на вашите кожа и коса

Вярвате или не, този оцет е полезен не само за вашето вътрешно здраве, но и за красотата ви. Той може да се използва като естествен шампоан за коса, с него може да се третира и раздразнената (от слънцето) кожа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари