IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи, ако спрете приема на мляко?

24 ноември 2017 13 45

Много експерти са на мнение, че млечните продукти са по-скоро вредни, отколкото полезни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Първата храна на всяко човешко същество е млякото – майчино или изкуствено. След това продължаваме да растем с краве мляко. И от малки слушаме колко полезно е то.

През последните години обаче доста диетолози, експерти по хранене и дори лекари твърдят, че приемът на мляко и млечни продукти е по-добре да бъде редуциран. Къде е истината и трябва ли да пием мляко или не? Нека митовете бъдат развенчани!

1. По-силни кости

Сред най-големите митове е този – повече мляко, по-здрави кости. Калцият се усвоява от организма, докато сме по-малки, но след една определена възраст като че ли започва да вреди. Изследване, публикувано в Британски медицински журнал, твърди, че високата консумация на мляко увеличава шанса за бедрени фрактури.

2. Без мляко сте подложени на дефицит от калций

Изненадващо, калцият не се съдържа само в млякото и млечните продукти. Достатъчно е да консумирате плодове, зеленолистни зеленчуци, бобови култури, соево или бадемово мляко и ще си подсигурите здрави зъби и кости.

3. Млякото пази стомаха

Детето го боли коремчето? Бутаме му чаша топло мляко. Млякото обаче не решава проблема, а може да го провокира. Напоследък все повече хора страдат от лактозна нетолерантност. Лактозата е захар, открита в млякото, към която може да имате непоносимост и да води до подуване и запек. Лактазата – ензим, отговорен за разграждането на млечните продукти – спира да се произвежда в организма, ако имате непоносимост към лактозата. Така че, докато не спрете да консумирате мляко, коремните ви проблеми няма да изчезнат.

4. По-хубава кожа

Няма никаква връзка между приема на мляко и хубавата кожа. Има маски с мляко, които помагат на косата, скалпа и кожата – но са за външно ползване. в действителност много дерматолози съветват да се откажете от млечни продукти, ако имате проблеми като акне, екземи, зачервявания и т. н.

5. Отслабване

Приемът на по-големи количества мляко води до запек и подут стомах. Няма научни доказателства, че то помага в процеса на отслабване. Даже ако сте на някакъв режим, по-добре се придържайте към соевото или бадемовото мляко.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари