IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължителните: Храни, богати на витамин D

29 януари 2018 09 40

Слънцето помага, но не е единственият източник на витамин D

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Витамин D играе много важна роля в човешкото тяло и може да се набави от слънцето и храната. Нарича се и „слънчев витамин“ и помага за поддържане на здравето на костите и зъбите. Дефицитът на витамин D причинява сериозни здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане, артрит и рак. Най-важната функция на витамин D е, че помага при абсорбирането на калций в костите.

Не го подценявайте и гледайте да поддържате нивата му в тялото. Слънцето помага, ала на помощ идват и следните храни:

1. Пълномаслено мляко

Пълномасленото мляко е обогатено с витамин D и една чаша от него ще осигури 20% от препоръчителната дневна доза. Включете го в режима си, то няма да наруши диетата ви.

2. Сирене

Сиренето РИКОТА съдържа пет пъти повече витамин D, отколкото всеки друг вид сирене. Включването на сиренето дневно във вашата диета ще ви осигури 10% от препоръчителната доза витамин D.

3. Портокалов сок

Чаша пресен сок от портокал е добра за здраве и освежаване. Освен витамин D, той е богат източник на витамин А, който подпомага зрението, кожата и намалява риска от рак.

4. Гъби

Гъбите са богат източник на витамин D, витамини B1 и B2. За да извлечете още по-голяма полза от тях, можете да ги изложите на слънчева светлина, тъй като това ще повиши нивата на витамин D в тях.

5. Яйца

Яйцето е пълно с хранителни вещества като цинк, желязо, протеин, витамин D, витамин А и витамин К, които помагат за здрава коса и нокти. Голямо яйце може да ви осигури 8% от дневно препоръчваната стойност на витамин D.

6. Риба

Рибите като скумрия, сьомга и риба тон са един от най-добрите хранителни източници на витамин D. Те са богати и на здравословните за сърцето омега-3 мастни киселини.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари