IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли сиренето да причини кошмари?

15 март 2018 09 30

Тежките храни оказват влияние върху съня ви

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Чували ли сте, че сиренето може да причини кошмари? В Европа от векове се носят подобни слухове, които обаче не са съвсем научно доказани.

И все пак изследване от 2005 г. на Британския борд на сиренето, което така и не е публикувано, предполага, че сиренето може да повлияе на това какво сънувате. В него дори се споменава как различните видове сирене „диктуват“ какво ще се появи в съня ви. Ако искате да сънувате знаменитости например, хапнете малко чедър преди лягане.

През 2015 същата организация излиза с ново изследване, което вече е публикувано и разкрива, че 44% от хората вярват, че храната диктува сънищата им. Сред основните храни, причиняващи кошмари според участниците в изследването, са сиренето и млечните продукти.

Така се ражда т. нар. „хипотеза на дистреса от храна“, която твърди, че влиянието на храната върху сънищата е свързано със степента им на усвояване от организма и най-вече дали затрудняват храносмилателната система. Фактът, че сиренето е начело в списъка с трудни за смилане храни и води до газове, подуване и дори стомашни крампи у някои хора с лактозна непоносимост, го прави главен заподозрян за кошмарите нощем.

Друга вероятност за влошен сън и кошмари е количеството храна, което приемате преди сън. Доказано е, че лягането с пълен стомах причинява дискомфорт и пречи на почивката ви. Ако погълнатата храна е богата на мазнини или пикантна, това допълнително затруднява стомаха и го кара да протестира. В резултат вие не можете да спите нормално и сънищата ви са неспокойни.

За момента няма никакво научно доказателство, че сиренето и млечните продукти причиняват кошмари. Експерти съветват да си водите дневник на това какво ядете (най-вече преди лягане) и как спите след това и ако забележите някаква повтаряща се връзка, ще знаете какво да избягвате преди лягане.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Щерю ( преди 6 години )
Може, ами - като му видиш цената...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар