IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Овесено мляко: Струва ли си?

31 юли 2018 07 00

По-добро ли е от другите млека или поредната „био“ измама, която ще опразни джоба ви неоправдано

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

През 2016 г. тотален хит в света на здравословното хранене беше бадемовото мляко. Сега всички говорят за овесеното мляко... не само веганите са във възторг от този неживотински продукт, но и доста спортисти, диетолози, блогъри и експерти по хранене го включват в хранителния си режим.

Какво е овесено мляко?

Точно това, което си представяте: вегетариански млечен заместител, направен от овес. В най-основната си форма, овесеното мляко представлява овес и вода, смесени заедно, до еднородна, гладка, кремообразна течност. Някои марки добавят в млякото и допълнителни витамини, минерали, вкусове и подсладители.

Какъв е хранителният състав на овесеното мляко?

Хранителните етикети варират в зависимост от марките. Някои, например съдържат повече захар, отколкото други, в зависимост от добавените вкусове и други фактори. Ето примерни сравнителни стойности за чаша, които можете да ползвате за основа:

• калории: 130

• мазнини: 2,5 г

• наситени мазнини: 0 г

• протеин: 4 г

• въглехидрати: 24 г

• захари: 19 г

• фибри: 1,9 г

• натрий: 115 мг

Освен това с 1 чаша си набавяте около 35 % калций и 10 % желязо от препоръчителната дневна доза. Овесеното мляко в сравнение с другите млека

На фона на останалите неживотински млека, овесеното съдържа по-малко натрий (соевото мляко има 124 мг за чаша, а бадемовото 186 мг). То също така е с по-голямо съдържание на фибри от соевото (1,5 г) и бадемовото (0 г). Едно от предимствата на овесеното мляко е, че обикновено е без алергени като соя и ядки, което го прави добра алтернатива на млечни продукти, ако имате хранителни алергии.

Овесът обикновено не съдържа глутен, въпреки че все още трябва да проверявате етикета, преди да го закупите.

Как да го използвате?

Овесеното мляко има наистина неутрален вкус, който го прави удачно за различни храни, не само зърнени култури. Опитайте да го печете, да го разбърквате в кафето си или да го готвите с други зърна, препоръчва Черил Мичел, учен за хранителни продукти в Elmhurst Milked. И ако наистина искате да удвоите ефекта от овесената каша, Мичъл препоръчва да смесите овесено мляко с овесена каша.

„Това дава двойна полза от разтворимите фибри и поддържа храносмилателния тракт в отлична форма“, казва тя.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари