IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да ядете семките на динята?

13 август 2018 12 10

Те са ценен източник на витамини и хранителни вещества

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Динята е любим летен плод, но премахването на малките черни семки си е истинска досада. А ако ви кажем, че не е нужно да ги плюете? Оказва се, че семките са доста хранителни и пълни с полезни вещества. Семките на динята са доста малки, затова трябва да се консумира доста голямо количество от тях, за да се усетят ползите. Те съдържат доста микроелементи, желязо и цинк, фибри и протеини.

Тези хранителни вещества съдействат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет, повишават имунитета и помагат при отслабване.

Магнезий

Една шепа семки от диня съдържа около 21 мг магнезий, който е важна съставка за работещ метаболизъм, здрави мускули и нерви.

Желязо

Семките са източник и на желязо – около 0.29 мг на шепа. Желязото е важен компонент, свързан с количеството хемоглобин, който пренася кислорода през кръвта. Желязото помага на тялото да превърне калориите в енергия и да я използва. Ниските нива на желязо могат да повлияят на ежедневните ви дейности. Ф

Фолиева киселина

Фолат, известен също като фолиева киселина и витамин B-9, е важен за функционирането на мозъка и работи за контролиране нивата на хомоцистеин (аминокиселини). Бременните жени се нуждаят от повече от това от другите хора, тъй като дефицитът на фолиева киселина е свързан с някои невронни туберкулозни дефекти.

Семките от диня са добър източник на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини. Тези мазнини са свързани с намален риск от инсулт и инфаркти и понижаване нивото на LDL (лошият холестерол).

Изводи

Теглото на тялото ви зависи 70 % от храната, която приемате и 30 % от тренировките ви. Това означава, че здравословното хранене трябва да е ваш приоритет! Динените семки съдържат много полезни елементи и витамини и макар на пръв поглед доста от тях да са в малки количества, пак са по-добрият вариант от това да посегнете към чипса или бисквитите.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари