IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 начина да подобрите паметта си

4 юни 2018 05 00

Хранете се здравословно

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

С течение на времето паметта започва да отслабва и ние забравяме имена, телефони, адреси и други неща, които преди сме знаели. Това се случва заради редица фактори, но основният е остаряването.

Доказано е, че хората, които помнят по-добре, имат един лесен трик – визуализация. Тоест те преобразуват информацията в образи. Друго нещо, което помага е използването на така наречената пространствена памет – да фиксираме информацията извън мозъка, например да си спомним за някаква бележка, записана в тефтера или на телефона.

Tialoto.bg подбра няколко начина за подобряване на паметта, които ще са ви от полза.

1. Бъдете позитивни

Ако искате да бъдете по-паметливи, на първо място мислете за позитивни неща. Това означава, че трябва да държите негативните мисли и нервите далеч от вас.

2. Взимайте витамини

Някои витамини и хранителни добавки могат да подсилят функциите на мозъка. Такива са омега-3 мастните киселини, които намаляват количеството на свободни радикали в организма, които увреждат мозъка. Омега-3 мастните киселини защитават клетките. Ако нямате някакви здравословни проблеми, може да взимате обикновени мултивитамини, витамин С, рибено масло и други.

3. Хранете се здравословно

Храните, които консумираме всеки ден се отразяват на менталното ни здраве. Авокадо, яйца, ядки, са най-полезни за мозъка. Рибата и черния шоколад, например, са богати на омега-3 мастни киселини, които се борят със свободните радикали в тялото.

През този сезон има разнообразие от плодове и зеленчуци, които да комбинираме с други храни. Те обаче не трябва да са пакетирани, с добавени консерванти, с голямо количество мазнини, защото вместо да засилят паметта, могат да я отслабят.

4. Спете достатъчно

На възрастните им трябват поне 6-7 часа сън, за да са отпочинали на другия ден. Безсънието се отразява негативно и върху състоянието на мозъка. Човек се чувства изморен, няма настроение и лесно забравя.

5. Отработвайте стреса

Ежедневните стресови ситуации също намаляват способността да запаметяваме. Релаксиращи упражнения, дихателни техники, разходка сред природата, масаж, скачане с бънджи, са нещата, с които можем да отработим негативните емоции и изчистим съзнанието. Но ако продължаваме да ги задържаме в себе си, може да стигнем до прегряване на работното място и липса на концентрация.

6. Четете

Обогатяването на общата ни култура с нова информация, четенето на книги, стимулира мозъчната кора и подобрява паметта. Решаването на кръстословици и логически задачи също помага.

7. Бъдете активни

Застояването вкъщи не е полезно за мозъка. То по-скоро може да ни докара мрачни мисли и депресия, отколкото да ни помогне да засилим паметта. Разходки, упражнения, тичане, скачане на въже, както и други по-леки активности могат да ви накарат да се концентрирате и „размърдате“ мозъка.


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари