IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червенокоските носят на болка

8 март 2012 15 30

Но пък били по-зиморничави

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако и вие смятате, че естествено червенокосите дами са доста странни птици, то имате право. Някои от техните различията, обаче, им дават предимство пред блондинките и брюнетките. Например, повечето руси и чернокоси дами имат нетърпимост към физическата болка, а жените с червена коса изтърпяват болката доста по-успешно.

Датско изследване установи, че дамите с ръждив цвят на косата имат по-висок праг на поносимост към болката, но за сметка на това са по-зиморничави. Счита се, че около 2% от населението на планетата е с естествен червен цвят на косата. В Северното полукълбо този процент скача на 6%, а в Шотландия е 13 %.

Според ръководителя на екипа проф. Ларс Арендт- Нилсен от университета в Олборг дамите с меден цвят на косата не само усещат по-слабо набезите върху повърхността на кожата си, но и могат да поемат много по-гореща и лютива храна от другите представителки на нежния пол.

Това изследване накара учените да предположат, че те притежават специфичен ген, който е причината за тези разлики. Учените изследвали гена MCR1 и неговите подгрупи MC2R, МC3R и MC4R, които се срещат при червенокосите, и тяхното взаимодействие с централната нервна система. Именно тук се криел ключът за специфичните отлики на дамите с огнени коси в сравнение с останалите им посестрими. Специфичният ген обаче не помагал на мъжете с червена коса. Учените са на мнение, че мозъците на двата пола обработват по различен начин процесите, свързани с болката.

Как да не завидим на Джулиан Мур, Сара Фъргюсън, Марша Крос, Ейми Адамс, Дебра Месинг и Никол Кидман?!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари