IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората на средна възраст – връх на еволюцията

11 март 2012 13 38

След 40 години ставаме по-съвършени!

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Бръчки, посивяла коса, изтъняла кожа, качени килограми...изобщо листът с негативи от навлизането в средна възраст е доста дълъг, но се оказва, че остаряването си има и своите предимства, най-вече от еволюционна гледна точка. Оказва се, че хората над 40 години, са върхът на еволюцията, защото са идеално адаптирани да служат на семейството и обществото. Това твърди д-р Дейвид Бейнбридж от университета на Кембридж.

След като минат 40 и 50 години, хората започват да страдат от натежаваща фигура или климактериум, но точно тези промени са ключът към успеха на човешкия вид. На средна възраст хората все още не са прехвърлили своя зенит на развитие, защото имат жизненоважна роля в обществото, която не може да бъде изпълнена от по-младите.

 

Умствените способности на 60-годишните не намаляват, макар и кожата им да повяхва и зрението им да отслабва. Хората са почти уникални сред животните с това, че жените загубват способността си да имат деца по средата на живота си, като след това им предстоят поне 20 години цветущо здраве. За да остават верни на своите половинки, мъжете също често се отказват от възможността да имат деца в по-късен етап, въпреки че биха могли. Видът ни обаче е толкова сложен, че от възрастните се очаква много повече от това да раждат и да отглеждат поколение.

"Средната възраст е контролиран и програмиран предварително процес не на упадък, а на развитие", търди д-р Бейнбридж. „Многостранната роля на хората на средна възраст в човешкото общество е толкова сложна, че може да се каже, че те са най-внушителните живи същества, получавани с естествен подбор."

Възрастните жени може да натрупват килограми, но от еволюционна гледна точка, това им е позволявало да го използват като резерв в тежки времена и да оставят повече храна за младите. За разлика от общоприетите схващания много праисторически хора са надхвърляли възрастта от 40 години и са се превръщали в опитни глави на семейството и племето, предавайки уменията си на по-младите, заедно с културата и традициите на обществото си.

Тази тенденция продължава да е факт и до днес в някои примитивни общества. На Запад, ръководните длъжности най-често за заемани от хората, с възраст над 40 години. Някои умствени способности, като скоростта на реакциите, наистина намалява с годините, но пък това е компенсирано от други умения като дългосрочно планиране и управление на проекти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Chimidjimi ( преди 12 години )
По-голяма глупост не бях чела скоро!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар