Вход / Регистрация

Домашният любимец помага на децата с аутизъм

Отглеждането на животно в дома помага за развитието на социалните умения и засилва семейните връзки
Домашният любимец помага на децата с аутизъм
Снимка: Dreamstime

Изследователи са открили, че децата, страдащи от аутизъм могат да подобрят общуването си, ако имат домашен любимец, след като навършат 5 г. Децата, имащи животно, стават по-способни да споделят и да показват отношение и чувства, в сравнение с тези, които не са общували с такова.

Според екипът от болничния изследователски център на Брест, Франция, провел проучването, такова развитие не се наблюдава при децата аутисти, които живеят в дом, с наличие на домашен любимец от раждането си. Те смятат, че животното, внесено в семейството по-късно, носи заряда на нещо ново, докато едновременно с това заздравява контакта в семейството, провокирайки взаимодействието между членовете му.

Д-р Марин Гранджордж и колегите му провеждат две изследвания, публикувани в медицинския журнал PLOS ONE. В първото, те анализират 24 деца с аутизъм на средна възраст около 11 години, ходещи на градина във Франция. Половината от децата са получили куче, котка или заек, след като са навършили 5-годишна възраст, а останалата половина никога не са имали домашно животно.

Родителите попълнили подробен анализ на поведението на децата си, когато те навършват 5 години и още веднъж по време на изследването. Резултатите разкриват, че децата с животни стават все по-добри в споделянето на храна или играчки със семейството си или други деца и показват значително подобрение в способността си да предлагат утеха на страдащи или тъжни индивиди.

Второто проучване обхваща 8 деца аутисти, имащи домашен любимец в дома от раждането си и 8 други, които никога не са имали такъв, като при тях подобни резултати не се забелязват. Учените доказват,че децата прекарват повече време в игра и галене на животното, ако влезе по-късно в живота им вместо ако винаги са живели с него.

У децата, получили домашен другар по-късно, дори се забелязва развитие на черти като повишено самочувствия и съпричастност.Коментари (0)
Коментирай
Потребител:
Текст:

Моля, въведете кода в полето * 


Менструалната болка прави жените по-глупави Менструалната болка прави жените по-глупави
Спазмите намаляват когнитивните функции на дамите

Кои храни зареждат мъжа с енергия? Кои храни зареждат мъжа с енергия?
Зърнени бисквити и мляко

Кисненето във Facebook води до хранително разстройство Кисненето във Facebook води до хранително разстройство
Кара ни да приемаме тялото си по негативен начин

Бихте ли дали 140 лева за паста за зъби? Бихте ли дали 140 лева за паста за зъби?
Създателите ѝ твърдят, че тя е нетоксична, почиства зъбите, изгражда емайл и има вкус на десерт

Виж още