IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли връзка между кръвната група и сърдечните заболявания

3 септември 2012 14 00

Предопределя ли кръвната група сърдечното здраве?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Каква е връзката между кръвната група и сърдечните проблеми? Според скорошно проучване на Харвардския университет определена кръвна група увеличава риска от коронарна болест на сърцето.

Изследването обединява резултатите от две мащабни проучвания, включващи почти 90 000 души. Изследователите стигнали до заключението, че при хората с кръвна група АВ съществува 23% по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания, отколкото при хората с кръвна група 0. При представителите на кръвна група В рискът се увеличава с 11%, а при хората с кръвна група А – с 5%.

Според Ерик Топол, кардиолог и професор по генетика в Scripps Research Institute в Сан Диего, изследването е опорочено. АВ е най-рядката кръвна група и от участниците в изследването с такава група не може да се направи вярна статистическа извадка.

Понякога правенето на статистически корекции може да доведе до погрешни заключения. Всъщност никой не може да каже със сигурност дали рискът при хората с кръвна група АВ е 23%. Той може да е точно толкова, може да е по-нисък или дори по-висок.

Професор Ерик Топол изтъква и друг недостатък на изследването – то не е направено специално, за да се открие връзката между кръвната група и сърдечните заболявания. Дори първоначалните проучвания нямали за цел да изследват кръвните групи. Това според кардиолога е несериозно отношение по въпроса.

Най-достоверни могат да бъдат резултатите на хората с кръвна група 0, защото тя е най-често срещаната. При тях рискът е по-малко от 10%. Не трябва да забравяме, че има и други фактори, които също оказват влияние – лекарства, генетика и дори образование.

Всъщност кръвната група не е от значение. По-скоро трябва да се тревожат хората с наднормено тегло, хората, които водят заседнал начин на живот, които имат високо кръвно налягане или висок холестерол.

А като превантивна мярка, просто се усмихвайте повече. Според последния преглед на научни изследвания в областта на психологията, при оптимистите има 50% по-малка вероятност да получат инфаркт или инсулт в сравнение с песимистите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари