IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вируси помагат в борбата с акнето

30 септември 2012 12 10

Учени изолирали геноми на 11 вируса, които унищожават бактериите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вестник Daily Mail съобщава за ново проучване, според което вируси могат да бъдат използвани за лечение на акне. Учените проучили и изолирали геномите на 11 вируса, известни още като бактериофаги. Въпросните вируси инфектират и унищожат бактериите, причиняващи акне.

Резултатът от проучването дава надежда за ново и успешно локално лечение на кожния проблем, използвайки вируси или вирусни продукти. Авторът на изследването, доктор Греъм Хетфул от Университета Питсбърг, е оптимист.

Според него има две потенциални насоки за използване на откритието. Първата възможност е фагите да се използват директно като терапия за лечение на акне. Втората възможност е да се използват само компоненти от бактериофагите.

По принцип е напълно нормално бактерията рropionibacterium acnes да пребивава върху човешката кожа. Проблемът с акнето се появява, когато нейната численост се увеличи значително. Обикновено това се случва през пубертета.

Само някои антибиотици могат да бъдат ефективни при лечението на акне. Нараства броят на резистентните на антибиотици щамове на рropionibacterium acnes, което от своя страна увеличава необходимостта от нови терапии.

Учените открили нещо много изненадващо в геномите, които изследвали. 85% от ДНК-то на фагите била една и съща. Това е невероятно ниво на сходство между вируси, които обикновено са характерни със своето разнообразие. Според учените именно липсата на генетично разнообразие предполага, че ще бъде по-трудно да се изгради резистентност срещу новата терапия с вируси.

Всички фаги имат един и същи ген, който създава протеин, наречен ендолизин. Ендолизинът е ензим, за който се смята, че прониква през бактериалната клетъчна стена и убива бактериите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари