IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от смеха

12 октомври 2012 05 20

Смейте се и ще бъдете по-здрави

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Смехът е признак за щастие, добро настроение, предизвиква положителни емоции и хубави моменти. Смехът е нещо, без което не можем, той подмладява и изкарва доброто у хората. Смехът прави света малко по-приветливо място. Всички сте чували фразата, че смехът е здраве. Оказва се, че това твърдение не е просто метафора, а има буквално значение. Вижте защо:

1. Смехът помага на диабетиците и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Според ново проучване смехът повишава нивата на добрия холестерол и по този начин помага на хората, страдащи от диабет. Също така смехът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Според доктор Лий Берк начинът на живот е тясно свързан със здравето на човека и болестите му. Изследователският екип на доктор Берк разделил пациенти в две групи. Първата група се радвала на 30-минутно забавление с чувство за хумор всеки ден в продължение на една година, а втората не. Накрая резултатите показали, че добрият холестерол при първата група се увеличил с 26%, а при втората – едва с 3%.

2. Смехът е здравословен

Смехът с глас 20 секунди се равнява на триминутен джогинг, а смехът в продължение на една минута е все едно да правите 45-минутна тренировка. Ефектът при 20-секундния смях за сърцето е същият като при тичането. Човек използва около 80 мускула, докато се смее с глас. Вибрациите, които смехът произвежда създават по-бърз сърдечен ритъм, повишават кръвното налягане и нивото на кислород в организма се увеличава. Ендорфинът пък се влиза в ролята на естествено успокоително, което провокира чувство на комфорт и успокоява кръвното налягане.

3. Смехът повишава имунната система

Доктор Лий Берк измерил ефекта от смеха върху имунитета на човек. Той разделил хора в две групи, като само първата група гледала комедиен филм. Десет минути след края на филма били взети проби от всички участници в изследването. Оказало се, че първата група има увеличение в дейността на имунната система.

Друго проучване на State university в Ню Йорк показало, че смехът повишава нивата на антитела в организма на човек, които го предпазват от треска и грипни вируси.

4. Намалява риска от белодробни инфекции

Смехът намалява респираторните вещества, останали в белите дробове и ги заменя с въздух, наситен с кислород. Ползите са, че се наблюдава понижаване нивото на водна пара и въглероден двуокис в белите дробове. По този начин рискът от белодробни инфекции значително се намалява.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари