IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заменете енергийните напитки с кафе

28 декември 2012 06 20

Енергийните напитки НЕ са по-ефективни от чаша кафе

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В състава на повечето енергийни напитки има включени гуарана, таурин и жен-шен. За тези съставки се знае, че подобряват работата на ума и действат енергезиращо на тялото. Според ново проучване обаче, единствената полезна съставка в енергийните напитки е кофеинът.

Във въпросното изследване се твърди, че има „огромна липса на доказателства в подкрепа на твърдението, че тези съставки помагат за прираст в производителността". Според проучването основната полза от енергийните напитки идва най-вече от голямата доза кофеин, които те съдържат.

Учените взели под внимание редица статии, изследващи ефектите на енергийните съставки самостоятелно или в комбинация с кофеин. С изключение на някои недостатъчни доказателства за глюкозата и екстракта от гуарана, няма достатъчно факти, доказващи, че съставките на енергийните напитки допринасят за повишаване на физическите и когнитивните способности.

По-рано тази година друго проучване установи, че кофеинът в енергийните напитки е 14 пъти повече, отколкото в други безалкохолни напитки. Тези високи нива могат да бъдат дори токсични. Стимулантът е бил свързван с гърчове, диабет, сърдечни проблеми и поведенчески разстройства.

Лекари предупреждават, че подобни напитки не трябва да се дават на деца, тъй като това крие риск от натрупване на килограми.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари