IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилата, които може да нарушите

28 януари 2013 06 20

Здравните правила, оказали се мит

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

От малки децата се учат на това какво може и какво не може да се прави. Съветите за здравето са особено важни. Много от тях са по-скоро забрани, отколкото препоръки. А в повечето случаи забраненото е най-сладко. Бъдете спокойни обаче, оказва се, че в понякога не е толкова лошо да престъпвате правилата.

1. Не трябва да пукате пръстите си. Мит е, че този навик ще доведе до артрит. Той може да бъде наистина досаден, но все още няма медицински доказателства, които да показват връзката между артрита и пукането на пръстите. Според някои лекари обаче, това действие не е здравословно. Самият звук на пукане представлява спукване на въздушен балон около ставите.

2. Не трябва да излизате с мокра коса навън. В случай, че излезете с неизсушена коса, може да ви стане по-хладно, но няма да се разболеете. Настинките се причиняват от вирус, който обикновено се разпространява по въздушно-капков път. За да избегнете вируси, по-добре мийте ръцете си по-често, избягвайте многолюдни места и стойте далеч от болни хора. Факторите, които ви правят по-уязвими към вируси са: умората, стресът и някои алергии.

3. Не плувайте веднага след хранене. И тук няма доказателства, че непосредственото хранене преди плуване може да доведе до спазми, а след това и до удавяне. Макар да е вярно, че храненето отклонява известно количество кръв към храносмилателната система, повечето експерти са съгласни, че тялото ви все още може да осигури достатъчно кръв и кислород, докато плувате. Ако преядете, може да ви е тежко и да не успеете да плувате много, но в никакъв случай няма да предизвика удавяне.

4. Пийте по осем чаши вода на ден. Ако пиете достатъчно течности, така че да не се чувствате жадни и урината ви е безцветна, това означава, че организмът ви е достатъчно хидратиран. Не забравяйте, че количеството течности равно на осем чаши вода може да се набави и по друг начин, а именно чрез храни и други напитки. Яжте плодове като грозде, краставици, пъпеш и пийте напитки, които не са газирани.

5. Избягвайте да четете на светлина от лампа. Според експертите това действие може да доведе до главоболие и напрягане на очите, но не и да увреди зрението. Същото важи и за седенето много близо до телевизионния или компютърния екран. За да намалите напрежението, спазвайте разумна дистанция и правете паузи на всеки 20 минути.

6. Захарта прави децата хиперактивни. Това също е често срещан мит. Истината е, че захарта не може да направи децата хиперактивни, за разлика от това, че може да им създаде сериозни проблеми със зъбите. Проучване установило, че няма не се наблюдават поведенчески промени при децата при консумиране на захар, както и при изкуствения подсладител аспартама.

7. Не пийте много кофеинови напитки. Смята се, че кофеинът може сериозно да дехидратира организма, заради своя диуретичен ефект. Изследване на Университета в Кънектикът обаче показва, че има само трипроцентна разлика в задържането на вода при консумация на кофеинови и безкофеинови напитки. Разликата е много несъществена и не може да доведе до дехидратация.

8. Имате нужда от осем часа сън. Не всички хора се нуждаят от осемчасов сън. Някои хора се чувстват добре, когато спят по шест, а на други има трябват поне девет. Всъщност има исторически свидетелства, че хората трябва да спят на интервали. Два часа около здрачаване, след това два часа в будно състояние и след това основния сън. Времетраенето на съня е индивидуално. То може да се влияе от различни заболявания или от стреса. Сами може да определите дали се нуждаете от повече сън. Отговорът е да, ако чувствате перманентна умора, когато сте будни.

9. Пийте топло мляко за добър сън. Млякото наистина съдържа аминокиселина, наречена триптофан, но трябва да изпиете промишлено количество от бялата напитка, за да постигнете ефекта на приспивателно. Всъщност всичко е на психологическа основа. За някои хора млякото е същото както любимото плюшено мече за малките деца.

10. Дъвките оставали в стомаха за 7 години. Дъвките, както всяка друга храна или напитка, се преработва от храносмилателната система. Обикновено това отнема няколко дни.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Bocko ( преди 11 години )
Баси, колко глупости на едно място...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар