IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебел, но спортуващ е по-добре от слаб, но ленив

6 юли 2013 06 02

Може ли да бъдете пълни и здрави едновременно?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ново изследване показва, че не може да се съди за това колко е атлетичен и здрав един човек, само по външния му вид. Тоест, дори да имате наднормено тегло, ако спортувате редовно, може да сте си достатъчно здрав и силен.

Според въпросното изследване, самото наднормено тегло или т.нар. затлъстяване, само по себе си не е заплаха за здравето на човек, както доскоро се смяташе. Резултатите от проучване на „National Cancer Institute" показват, че умерено затлъстелите хора, които водят активен начин на живот, дори живеят около 3,1 години повече от мъжете и жените с нормално тегло, но заседнал начин на живот.

Друго проучване, публикувано в „European Heart Journal", показва, че има много хора с наднормено тегло, които имат здрав метаболизъм (кръвно налягане, холестерол, кръвна захар и други показатели в здравословните граници). Те не са изложени на по-голям риск от сърдечносъдови заболявания или рак, отколкото тези, които са с нормално тегло.

"Това, което искаме да кажем е, че който се упражнява редовно, по правило е притежател на здраво тяло, независимо дали това тяло е дебело или слабо", казва д-р Глен Гейзер, професор от университета в Аризона.

Тази истина за теглото и здравето няма да се хареса на една огромна индустрия, която вменява на хората, че трябва да са слаби, за да са здрави и им продава купища продукти и услуги, свързани с мечтата за идеални пропорции. Оказва се, че общата физическа форма е много по-важна от количеството на телесните мазнини. "Посланието от тези изследвания е, че хората трябва да спортуват редовно", казва Гейзер.

Има множество причини, които доказват, че движението е най-силното лекарство срещу болестите. Това е така, защото мускулите са най-големите потребители на захар в организма, а увеличаването на мускулната маса намалява вероятността от натрупване на излишък на захар в кръвта, което по същество води до диабет.

Редовната физическа активност намалява възпалението в сърдечносъдовата система и влияе върху секрецията на хормоните на кръвосъсирването, което позволява на кръвта да тече по-лесно към мускулите, предотвратявайки образуването на смъртоносни съсиреци. Умерените упражнения (най-малко 150 минути на седмица със среден интензитет) в комбинация с консумацията на полезни храни, може да намали количеството на потенциално смъртоносните мазнини в черния дроб.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари