IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сладките храни ви карат да забравяте повече

30 октомври 2013 13 30

Високите нива на кръвна захар могат да предизвикат проблеми с паметта

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Известно е, че сладките храни могат да бъдат много вредни за фигурата. Ако вие нямате притеснения за своето тегло, ето ви някои нови факти, които може би ще ви накарат да преразгледате начина си на хранене. Последните данни сочат, че консумацията на твърде много сладки храни може да накара човек да забравя повече.

Изследователите установили, че поддържането на ниски нива на кръвната захар влияе добре на мозъка. В ново проучване се включили 141 човека с добро здраве на средна възраст 63 години. След редица тестове било доказано, че хората с по-високи нива на кръвната захар, забравят повече и обратно – тези с ниски нива на кръвната захар се представят по-добре на упражненията за запомняне.

Резултатите от изследването показват, че хората с по-висока кръвна захар си припомнят по-малка част от списък с 15 думи, които чули половин час по-рано. Според доктор Агнес Фльол от Университетската болница в Берлин проучването показва, че хората с нормални стойности на кръвната захар имат възможност да изградят успешна стратегия срещу забравянето.

Например, ако човек има нормална кръвна захар и я понижи, това може да служи като превенция за предотвратяване на проблеми с паметта и влошаване на познавателната способност. Доктор Агнес Фльол смята, че трябва да бъдат изследвани стратегии като намаляване приема на калории и увеличаване на физическата активност, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари