IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миенето на ръце ни прави оптимисти и по-щастливи

29 октомври 2013 14 30

Но намалява мотивацията ни да се борим с трудни задачи

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Може ли човек да „измие“ болката и провала? Ново изследване показва, че в тази фраза има смисъл, защото човек се чувства по-добре и по-оптимистичен, след като измие ръцете си.

Д-р Кай Каспър от университета в Кьолн е направил щателно изследване за това как миенето ни действа след някакво лошо събитие или провал. Той открил, че хората, които си хигиенизират ръцете след неуспешно справяне със задача, стават по-спокойни, че следващия път ще се справят с нея.

Ученият разделил 98 доброволци в три групи. В първата част от експеримента две от групите трябвало да се справят с невъзможна задача. Когато всички от групите се провалили, той накарал участниците в едната група да измият ръцете си. След това попитал всички как се чувстват. И двете групи отговорили, че следващият път ще се справят по-добре, но участниците с „чисти“ ръце били по-оптимистично настроени.

В цялата тази работа обаче има една уловка. Хората, които си измили ръцете, били по-малко мотивирани да се борят отново със задачи. Това показва, че хигиенизирането помага да се справим с негативните чувства, но и убива състезателния ни дух и желанието ни да се борим с трудности.

„Докато физическото миене след провал лекува нашите наранени чувства и нещастие, то намалява мотивацията ни да се преборим със следващ тест“, обяснява д-р Каспър.

Междувременно при следваща проверка се оказва, че групата, която не си е измила ръцете, се справя по-добре при следваща задача. Изследването е публикувано в сп. Social Psychological and Personality Science.

По-ранно изследване на учени от университета в Мичиган показва, че миенето на ръце чисти не само физическата мръсотия, а и душевната, припомня Daily Mail.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари