IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо смехът не е най-доброто лекарство

18 декември 2013 06 30

Бързото вдишване на въздух, докато човек се смее, може да предизвика астматичен пристъп

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обикновено смехът се свързва с приятната емоция, наречена радост и щастие. По тази причина той има благоприятен ефект върху здравето на човек, или поне така се твърдеше досега. Оказва се обаче, че смехът може да не е най-доброто лекарство и дори може да навреди на хората, разкрива ново проучване. Въпреки известните ползи от смеха, за някои хора той може да бъде дори опасен.

Изследователи споделят историята на жена със синдром на сърцебиене, която грохнала и починала, след като се смяла много. Установено било, че смъртта е вследствие на руптура на сърцето, скъсан хранопровод и епилептични припадъци. Бързото вдишване на въздух, докато човек се смее, може да предизвика астматичен пристъп.


Учени от университетите Бирмингам и Оксфорд проучили данни от 1946 година до наши дни. По този начин те изучавали как ползите от смеха влияят на човешкото тяло. По време на едно от изпитанията, клоуни били изпратени в болници, за да забавляват пациентите. Резултатите показали, че доза „истински смях“ цял ден може да помогне на човек да отслабне, тъй като се горят 2000 калории.

36% от жените, подлагащи се на инвитро лечение, забременели след посещение на шегаджиите с червени носове, в сравнение с едва 20 на сто от контролната група. Смехът също се свързва с понижаване на кръвната захар при пациенти с диабет. Изследователите казват, че техните констатации оспорват мнението, че смехът може да бъде само от полза. Те добавят обаче, че хуморът във всякаква форма „носи нисък риск от увреждане и може да бъде от полза“, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари