IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аспиринът действа като успокоително?

21 декември 2013 06 20

Избухливите хора са склонни към възпаление на имунната система

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

След като наскоро стана ясно, че аспиринът може да облекчи болките в гърлото, ето че „универсалното“ лекарство може да послужи и като успокоително. Учени твърдят, че аспиринът може да помогне на хората да се успокоят, когато са ядосани. Изследователите смятат още, че пациентите, предразположени към възпаление на имунната система, са склонни да се изнервят повече.

Оказва се обаче, че това „периодично избухващо разстройство“ може да се третира с антивъзпалителни средства като аспирин. Ръководителят на изследването професор Емил Кокаро от Университета на Чикаго споделя: „Ние все още не знаем дали възпалението предизвиква агресия или агресивните чувства водят към възпаление, но това е мощен показател, че двете неща са свързани“.

Хората, страдащи от периодично избухващо разстройство са импулсивни, враждебни и склонни към повтарящи се агресивни изблици на гняв. Яростта също е ярък пример на един от симптомите. Изследователите установили, че хората с подобен проблем имат по-високи маркери на възпалението в кръвта, отколкото по-уравновесените хора със среден темперамент.


Нивата на С-реактивен протеин са средно два пъти по-високи при хората, страдащи от периодично избухващо разстройство, показват изследвания. „С-реактивният протеин заедно с интерлевкин-6 са двата маркера, които се свързват с агресия и импулсивност, но не и с други психични проблеми“, споделя още професор Кокаро.

Изследването повдига въпроса дали антивъзпалителни лекарства като аспирин могат да помогнат на хората с „горещ“ темперамент да се успокоят. Периодичното избухващо разстройство се характеризира с изблици на гняв в отговор на провокации, които нормално не биха предизвикали подобна крайна реакция. „Това е сериозно психическо състояние, което може и трябва да се лекува“, категоричен е професор Кокаро.

Подобно агресивно поведение вреди не само на избухливия човек, но и на неговото семейство, приятели, колеги и така нататък. Освен това периодичното избухващо разстройство повишава риска от други форми на психични заболявания, включително депресия, тревожност, злоупотреба с алкохол и наркотици, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари