IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководство за заетия човек: Как да намалите стреса

14 март 2014 10 45

Няколко съвета, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре и да живеете в спокойствие

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Стресът е един от най-големите бичове на съвременното общество. В развитите страни много здравословни проблеми се дължат именно на ежедневното напрежение, на което са подложени хората. Стресът може да причини сърдечносъдови заболявания, депресия, пристъпи на тревожност, проблеми със съня, автоимунни заболявания, проблеми с теглото и много други.

Големият въпрос, който стои пред всеки зает човек, е по какъв начин може да намали стреса, като едновременно с това продължава да работи усърдно, да се грижи за себе си и своето семейство? Ясно е, че ограниченото време, с което разполагат заетите хора ги лишава от възможността да медитират по няколко часа на ден или пък да ходят редовно на почивки.

За щастие, има няколко неща, които са по силите на всеки зает човек, желаещ да намали нивата на стрес в своя живот. В случай, че и вие имате този проблем, всичко, което трябва да направите, е да осъществите няколко промени в начина си на мислене, както и да действате по различен начин. Следващите съвети ще ви помогнат:

1. Отдавайте се напълно само на една задача.

Вместо да се опитвате да свършите няколко неща едновременно, преди да поемете следващата задача, уверете се, че сте приключили с всичко дотук. Влагайте цялото си внимание и енергия само върху едно нещо – по този начин със сигурност ще го завършвате по-бързо и по-успешно. Разбира се, списъкът със задачи никога не свършва, затова изпълнявайте първо тези, които са с приоритет.

2. Освободете се от страховете си.

Страхът е нещото, което провокира стреса във вашия живот, а не външни фактори като работата или семейството. Вие започвате да се стресирате, когато на преден план излязат страховете ви, че не сте достатъчно добри в професионалната сфера, че в дома ви не ви обичат достатъчно, защото често ви няма и т. н. На първо време трябва да се сбогувате със своя идеал, че вие може да сте перфектните хора и да съчетавате всичко. Няма такива хора, но пък има хора, които успяват да намерят точния баланс, необходим за спокойния живот. Когато спрете да се страхувате, ще се чувствате далеч по-спокойни.

3. Приемайте хората и се усмихвайте.

Не се ядосвайте и не се разстройвайте заради други хора и заради това, че те не действат или не мислят по начина, по който вие го правите. Вместо това, опитайте се да ги приемете такива, каквито са и не ги обвинявайте за тяхното несъвършенство. Приемането на другите и усмивките са две от основните неща, които правят деня изпълнен с по-малко стрес.

4. Правете кратка разходка.

Когато нещата станат „напечени“, излезте навън и се разходете за няколко минути. Кратката разходка може да свърши чудеса.

5. Правете краткотрайни успокояващи практики.

Не е нужно да медитирате по минимум един час на ден, за да извлечете нужните ползи. Няколко бързи и лесни техники също могат да ви помогнат. Например за половин минута обърнете внимание и се съсредоточете върху своето дишане. След това се отдайте на вашите мисли, идеи или страхове за няколко минути. Докато вървите, обръщайте внимание на начина, по който тялото ви се движи, на движението на ръцете или краката.

* Бонус: Наред с тези съвети, това което трябва да направите още, е да премахнете ненужните задачи. Намалете своите ангажименти и не се притеснявайте понякога да казвате „не“ на хората. Медитирайте по 10 минути всеки ден, хранете се здравословно и се упражнявайте редовно. Не забравяйте да прекарвате нужното време с любимите си хора, както и да се наспивате добре.

За съжаление, много хора се борят със стреса с помощта на нездравословни навици като пушене, пиене, взимане на наркотици, консумация на нездравословни храни, гледане на телевизия и т. н. По ирония на съдбата, именно тези неща довеждат до повече стрес.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Katnip ( преди 10 години )
Ако беше толкова лесно - никой нямаше да е стресиран.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
страхотни съвети - сега остава само да ги следваме!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Тройка Ахилова ( преди 10 години )