IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма полза от антибактериалните сапуни

7 април 2014 09 10

Хората не мият ръцете си достатъчно дълго

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Добрата хигиена на ръцете е много важна. Човек трябва да мие ръцете си не само достатъчно често, но и достатъчно дълго. В противен случай цялата процедура се обезсмисля. Според изследователите няма полза от антибактериалните сапуни по простата причина, че хората не мият ръцете си нужното време.

Доктор Ролф Халден е на мнение, че антибактериалните сапуни са полезни само в болниците, защото единствено там медицинските лица знаят как да ги използват. В дома този вид препарат е напълно безсмислен. Доктор Халден споделя, че за да се убият бактериите, хората трябва да мият ръцете си с антибактериален сапун в продължение на 20-30 секунди.

Средната продължителност на миенето на ръце обаче е далеч под препоръчителната – само 6 секунди. В резултат на това антибактериалните сапуни не са по-ефективни, отколкото обикновените миещи средства. Важно уточнение е също така фактът, че микробите могат да се адаптират към антибактериалните съставки в сапуните и по този начин да станат резистентни към тях.

Доктор Халден предупреди също така, че има някои доказателства, които предполагат, че химикалите в антибактериалните сапуни могат да повлияят на нашите хормонални нива. През последните години броят на продуктите, съдържащи триклозан и триклокарбан – антибактериални химикали, се е повишил. В резултат на това около три четвърти от хората в САЩ вече имат веществата в урината си, пише Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )