IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кисненето във Facebook води до хранително разстройство

16 април 2014 11 00

Кара ни да приемаме тялото си по негативен начин

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Не модните списания, видеоклиповете и филмите карат жените да се обсебват на тема килограми, а социалните мрежи. Ново изследване показва, че колкото повече една дама стои във Facebook, толкова по-негативно приема тялото си и копнее да го промени на всяка цена.

Проучването е обхванало момичета в края на тийнейджърските им години и началото на 20-те. Те прекарвали повече от един час в социалната мрежа. Колкото повече време жените се ровели във Facebook, толкова по-голям бил шансът да изпаднат в депресия или да се сдобият с хранително разстройство. Това се получава така, защото представителките на нежния пол сравняват фигурата си с тази на свои приятелки и постоянно се сблъскват с някакви постове за диети, които ги мотивират и те да се подложат на такава.

През 2013 г. изследване показва, че 75 % от жените искат да свалят „няколко килограма“. Две трети от тях прекарват минимум един час на ден във Facebook, пише онлайн сп. SheKnows. Повече от половината твърдят, че постовете на другите за фитнес и диети ги вдъхновяват, 22 % завиждат на своите приятелки, а 15 % признават, че се чувстват виновни, защото в момента не са на диета.

„Специалистите в областта на хранителните разстройства са убедени, че Facebook има връзка с тези заболявания. Тя не е съвсем пряка, но стоенето в социалната мрежа води до създаване на негативна самооценка и ниско самочувствие“, казва Петя Еклер от университета в Стратклайд.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )