IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менструалната болка прави жените по-глупави

22 април 2014 13 20

Спазмите намаляват когнитивните функции на дамите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Болката по време на менструация е често срещан проблем и е известно, че причинява дискомфорт, а понякога и гадене. Всъщност спазмите могат да бъдат толкова силни, че буквално да „парализират“ дамите. Дори по-поносимата болка обаче може да се отрази зле на жените.

Нови изследвания показват, че болезненият дискомфорт по време на менструация може да занижи интелигентността на нежния пол. Британски изследователи установили, че болката намалява когнитивните функции на страдащите.

Учените от Университета в Бат открили, че жените, имащи болезнен период, се справят по-зле в задачи на компютър и вниманието им е понижено. Водещият автор доктор Ед Кьог от катедрата по психология към университета обяснява феномена по този начин: „Болката е изключително често срещано явление и може да има разрушителен ефект върху нашето ежедневие“.

Резултатите от изследването доказват, че ефектите от болката излизат извън сетивния опит и засягат това, което дамите чувстват и мислят. За да достигнат до тези данни, изследователите направили експеримент с участието на 52 жени, които страдали от болезнена менструация. Всички участнички били подложени на тестове, които изследвали тяхното внимание.

Тестовете имали за цел да измерят способността на дамите да избират между различни задачи, да се концентрират, както и да „превключват“ бързо от една на друга задача. Учените установили, че болката по време на менструация намалява общата производителност на жените.

Менструалната болка се нарича още дисменорея – болезнено състояние, което засяга повече от 40 на сто от представителките на нежния пол. Симптомите могат да включват болка, гадене и спазми. При 15 на сто от страдащите болката се отчита като изключително тежка, пише Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Neka mujete da probvat da reshavat zada4i , kogato imat bubre4na kriza naprimer...normalno e , kogato 4ovek izpitva bolka , da ne bude susredoto4en v rabotata, koqto ima da vurshi, no tova ne ozna4ava, 4e e glupav.....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
brzk ( преди 9 години )
Да бе, откога "намалена когнитивна функция" е еквивалентна на "по-глупав"? Жена повръщаща от болка няма никаква причина да решава тестове за внимание по-добре от жена в добра форма. Добре че сте сложили дразнещо заглавие, иначе никой нямаше да обърне внимание на текстчето.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
да пробва тестиращия да решава задачи докато го боли корема - да видим дали няма да се разсейва ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )