IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силиконови импланти причиняват нов вид рак

10 май 2014 12 42

Релефната им повърхност помага за развитието на опасна бактерия

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Силиконът може и да изглежда добре, но вреди на здравето. Особено, ако е поместен в областта на бюста. Ново изследване показва, че релефните импланти могат да причинят нова форма на рак на гърдата.

Отбелязани са повече от 150 случаи на болестта, наречена анапластичен едроклетъчен лимфом на гърдата (ALCL). Девет от десет от случаите са били при жени, които са имали силиконови импланти в бюста си.

Учените са на мнение, че по-твърдата релефна повърхност е идеална за развитието на бактерия, която вероятно е причинителят на рака. Специалистите твърдят, че жените трябва да бъдат предупреждавани от риска да развият рак на гърдата преди да се подложат на операция за увеличаване на бюста.

Имплантите с формата на мида не са особено разпространени в Америка, но в Англия са на почит. Близо 30 000 дами си поставят силикон в такава форма, което представлява 99 % от пазара в тази област.

Представителките на нежния пол, които са диагностицирани с новия вид рак, се подлагат на операция, след която възстановяването е пълно. До момента има само един смъртен случай на дама, която страда от ALCL.

Релефните импланти навлизат на пазара през 80-те години. Проф. Ананд Дева от медицинския университет към Macquarie University прогнозира, че може да има още смъртни случаи, но колегата му Фазел Фата е на мнение, че жените не бива да се стряскат от новините и да сменят имплантите си, освен ако наистина не им създават някакви проблеми.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
д-р Димитрова ( преди 9 години )
Аз казах ли преди година и нещо, че операцията по поставяне на гръдни импланти крие риск от развитие на ракови образувания? Казах, нали? Тогава реакцията на ,,колегите,, - лекари беше: ,,Ти докторка ли си, та пишеш такива глупости?,, Яжте си сега рака барабар с разсейките.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар