Салатите винаги са подходящ избор за хранене. Дори в някои от тях да се съдържат много калорични съставки като дресинги или крутони, те продължават да бъдат един от най-добрият избор за здравословен обяд или вечеря.
Овкусяването на салатата със зехтин не само я прави по-вкусна, но и може да помогне за намаляване на кръвното налягане.
Добавянето на ядки и авокадо е допълнителен плюс. Ново проучване показва, че ненаситените мазнини, открити в зехтина, правят марулята още по-здравословна.
Изследователите от Кралския колеж в Лондон твърдят, че когато човек яде два вида храна, в стомаха му възниква химическа реакция. Това създава съединения, наречени нитро мастни киселини. Те от своя страна реагират с ензим, който понижава кръвното налягане.
Както е известно, кръвното налягане често е наричано „тих убиец“, тъй като симптомите му остават незабелязани дълго време, което увеличава риска от инфаркти и инсулти. Добрата новина е, че резултатите от проучването показват, че зехтинът в салатата може да помогне на здравето.
Двете основни съставки за появата на химическата реакция, понижаваща кръвното налягане, са ненаситените мазнини, нитритите и нитратите. Ненаситените мазнини могат да бъдат открити в зехтина, ядките, авокадото и мазната риба. Нитритите и нитратите пък се съдържат в голяма част от зеленчуците за салата (маруля, спанак, целина, моркови и цвекло), пише Daily Mail.
Коментари