IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салатата, която понижава кръвното налягане

24 май 2014 09 00

Комбинация от маруля, зехтин, авокадо и ядки за здраво сърце

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Салатите винаги са подходящ избор за хранене. Дори в някои от тях да се съдържат много калорични съставки като дресинги или крутони, те продължават да бъдат един от най-добрият избор за здравословен обяд или вечеря.

Овкусяването на салатата със зехтин не само я прави по-вкусна, но и може да помогне за намаляване на кръвното налягане.

Добавянето на ядки и авокадо е допълнителен плюс. Ново проучване показва, че ненаситените мазнини, открити в зехтина, правят марулята още по-здравословна.

Изследователите от Кралския колеж в Лондон твърдят, че когато човек яде два вида храна, в стомаха му възниква химическа реакция. Това създава съединения, наречени нитро мастни киселини. Те от своя страна реагират с ензим, който понижава кръвното налягане.

Както е известно, кръвното налягане често е наричано „тих убиец“, тъй като симптомите му остават незабелязани дълго време, което увеличава риска от инфаркти и инсулти. Добрата новина е, че резултатите от проучването показват, че зехтинът в салатата може да помогне на здравето.

Двете основни съставки за появата на химическата реакция, понижаваща кръвното налягане, са ненаситените мазнини, нитритите и нитратите. Ненаситените мазнини могат да бъдат открити в зехтина, ядките, авокадото и мазната риба. Нитритите и нитратите пък се съдържат в голяма част от зеленчуците за салата (маруля, спанак, целина, моркови и цвекло), пише Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )