IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позитивното мислене облекчава болката

24 юли 2014 09 31

Хапчетата се оказват ненужни

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички сме чували за силата на позитивното мислене, което може да направи не само настоящето ни по-добро, но и да предизвика редица от щастливи обстоятелства в бъдещето. Според ново проучване позитивното мислене има силата и да облекчава болката.

Само пет минути на ден когнитивно-поведенческа терапия води до намаляване на болката с близо 60 на сто. До тези резултати стигнали учени от Университета в Рединг, които използвали топлинни сонди върху ръцете на 34 доброволци. С тяхна помощ те генерирали болка, подобна на тази от изгаряне.

Когато участниците били помолени да оценят силата на болката се оказало, че тези, които били подложени на „болка-обучение“ преди това, намерили болката с 58 на сто по-ниска, отколкото доброволците от контролната група.

Откритието предполага, че когнитивно-поведенческа терапия може успешно да помогне за лечение на състояния като хронична болка в гърба.

Контролирането на негативните мисли по отношение на болката играят съществена роля в нейното осъзнаване. Въпреки това изследователите не са сигурни дали положителното мислене е променило емоционалния отговор към болката или просто умът е променил своите усещания, които възникват в тялото, пише Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
позитивното мислене помага за всичко... ние сами създаваме преживяванията си!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
български език ( преди 9 години )
"found out" не се превежда "намерили болката с 58 на сто по-ниска," не са намирали нищо, защото не са търсили, а им се е СТОРИЛА болката по-никса, за какво вземате заплати редакторите на тоя сайт не знам
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар