IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Факти за противозачатъчните, които не знаете

25 октомври 2014 07 00

Хапчето променило търсенето на сутиени

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Противозачатъчните са един от най-добрите приятели на дамите в модерното ни общество. Те са сигурен метод, с помощта на който една жена може да определи кога иска да забременее и да го направи в момента, в който наистина е готова да бъде майка.

Според данните 17% от представителките на нежния пол в детеродна възраст приемат орални контрацептиви. Това прави противозачатъчните най-популярният метод за предпазване от нежелана бременност.

Нова книга, озаглавена „Раждането на Хапчето“ разказва невероятната история на оралните контрацептиви, а самата авторка Джонатан Ейг разкрива някои от най-интересните факти за противозачатъчните. Ето и кои са те:

1. Преди появата на хапчето, жените са залагали на доста странни и потенциално опасни методи за предпазване от нежелана бременност. Пример за това е поставянето на лимонени кори във вагината.

2. Хапчето било предложено официално като лекарство за плодовитост. Когато противозачатъчните са в своя основен етап през 1950 година, изследователите първоначално ги описват като лекарство за плодовитост. Каква обаче е била причината за това? По това време в САЩ все още е било незаконно да се дава информация за контрола на раждаемостта. Така че представянето на хапчето по този начин е било единствено с цел да се избегнат проблеми със закона.

3. Противозачатъчните били пуснати на пазара като лекарство за проблемна менструация. Преди хапчето да бъде одобрено като метод за предпазване от нежелана бременност през 1960 година, то било достъпно чрез рецепта за жени, които имали нередовна менструация. Разбира се, много жени без подобни проблеми, търсели начин да се сдобият с оралните контрацептиви.

4. Хапчето променило търсенето на сутиени. Няколко години след дебюта на противозачатъчните таблетки, производителите на сутиени забелязали нещо странно – размерът на бюста на дамите се уголемявал. Естествено, това не е просто съвпадение, тъй като един от страничните ефекти на хапчето е именно по-големият бюст. От 1960 година до 1969 година продажбите на чашка С на сутиените нараснал с 50 на сто.

5. Плацебо седмицата е напълно ненужна. Изследователите решили да поставят така наречените плацебо хапчета в опаковката орални контрацептиви, тъй като се опасявали, че ако жените нямат месечен цикъл, ще мислят хапчето за много неестествено. Факт е обаче, че както противозачатъчните предотвратяват овулацията, така могат и напълно да премахнат кървенето.

6. Мъже също са опитвали хапчето. Мислейки, че смесването на определени хормони може да повлияе положително и на мъжете, изследователите решили да тестват противозачатъчни и върху представители на силния пол. Експериментът бил прекратен бързо, тъй като част от резултатите показали свиване на тестисите и големи промени в настроението.

7. Хапчето променя начина, по който изглеждат семействата. Непосредствено след появата на хапчето, размерът на семействата веднага спада. Преди противозачатъчните типичната американка е имала средно 3,7 деца, докато сега цифрите показват – 1,9 деца.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Etoile ( преди 9 години )
Типичната американка рядко прави аборт, докато за типичната българка статистиката е разлина и стряскаща. Само 4% от българките пият противозачатъчни. Затова пък сме на първите места по аборти. Това е поредната класация която показва колко сме далече от развиващите се страни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар