IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предметите, които трябва да почиствате по-често

9 ноември 2014 07 20

Превантивни мерки, за да останете здрави

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

С настъпването на студените дни става все по-трудно човек да се бори с грипа. Все пак не бива да се чувствате победени още преди битката да е започнала. Всъщност има няколко неща, с които може да намалите шанса от разболяване.

На първо място това е да се обличате достатъчно топло, на второ място – да се храните разнообразно и на трето – да сте наясно кои са местата, където вирусите и бактериите са склонни да се „подвизават“.

Почистването именно на тези места може драстично да намали шансовете ви да се разболеете. Ето защо обърнете внимание на следните неща:

1. Компютърът, който споделяте с други хора.

Всяка повърхност, върху която има директен контакт с много ръце, има плашещо висока концентрация на микроби. Разболяването е твърде вероятно, ако докоснете мишката или клавиатурата на общ компютър и след това пипнете очите, носа или устата си. Не бъдете сигурни, че сте защитени, дори компютърът да се използва само от членовете на вашето семейство. За всеки случай използвайте мокра кърпичка преди всяка работа с него.

2. Дръжката на хладилника.

Независимо дали става дума за хладилника във вашия дом или този в кухнята на работното място, дръжката му е в непрестанен контакт с различни хора. Ако пък върху нея има дори микроскопични парченца храна, бактериите и вирусите могат да се хранят от нея и по този начин да се размножават. Веднъж седмично (или дневно, ако някой вкъщи е болен) почиствайте дръжката на хладилника с дезинфектант, като обръщате специално внимание на най-малките вдлъбнатини.

3. Вътрешността на колата.

Всяка седмица почиствайте таблото в колата си. Върху него се натрупват микроби, до голяма степен благодарение на климатичната система. Поставките за чаши също са места, където би могло да има повече бактерии. Остатъците от храна пък почиствайте веднага. Ако имате детско столче в колата, не забравяйте да почиствате редовно и него.

4. Дистанционното.

Вероятно сте чували, че това е едно от най-мръсните неща в хотелската стая. Но дори и в собствения ви дом, дистанционното също има нужда от редовно почистване. Всеки човек го докосва по много пъти на ден, особено когато се храни, а това води до размножаване на бактериите и вирусите върху него. Почиствайте дистанционното поне веднъж седмично.

5. Мобилният телефон.

Като се има предвид колко пъти на ден го използвате, едва ли се съмнявате, че той е истинско огнище на микроби и бактерии. Много често пипате мобилния си телефон и докато се храните, което допълнително подсилва размножаването на микробите и риска от заразяване. Ето защо е хубаво да почиствате телефона си на два-три дни.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари