IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хормон издава дали жените са малтретирани от половинките си

9 януари 2015 08 40

Високите нива на кортизол разкриват дали една жена е жертва на домашно насилие

Снимка:Thinkstock

Снимка:Thinkstock

Насилието над жените е проблем, който продължава да расте и да тревожи обществото. Освен интровертното и стресирано поведение на жертва, външните физически белези, има още един начин да се разбере дали представителките на нежния пол са били обект на агресия от страна на партньорите си.

Ново изследване показва, че повишените нива на хормона кортизол (естествено произвеждан в човешкото тяло) са белег, че една жена е тормозена. Учени от университета в Орегон са изследвали 122 двойки по 4 пъти на ден в рамките на 4 дни. Те са давали проба от слюнката си след събуждане, 30 минути по-късно, следобед и преди лягане.

Като цяло нивата на кортизол у всеки човек са по-високи след ставане от леглото, но след това намаляват драстично. Жените, които са малтретирани у дома обаче, имат високи нива на хормона през деня, което е необичайно. Това се дължи на стреса, който изживяват, тъй като хипоталамус-хипофиза-надбъбречната регулаторна система (HPA), която контролира производството на кортизол, реагира на стрес като повишава производството на хормона.

Интересното е, че при мъжете не се наблюдават увеличени количества от него.

„Открихме, че жените, а не мъжете повишават кортизола си, когато са жертви на някакъв тип насилие. Понякога високите нива са свързани с ежедневния стрес, който изживяват хората, но той няма как да повиши количеството на хормона в продължение на четири дни. Изследването показва, че това е възможно в случаите, когато жените са обект на някакъв тип насилие във връзките си“, твърдят учените.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари