IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как хормоните влияят на теглото ви

26 януари 2015 07 32

Запознайте се с техните негативни ефекти

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Подозирали ли сте някога, че естрогенът може да стои зад ежедневните спадове на енергията ви? Или че хормонът на глада грелин може да ви накара да искате да се храните през няколко часа?

Както знаете, хормоните са изключително важни за правилното функциониране на тялото, но те невинаги са ваши приятели. Те оказват влияние върху настроението ви, върху вашата мотивация, както и върху хранителните ви навици.

Ето защо не е изненадващо, че хормоните могат да играят важна роля и в загубата на тегло. Когато хормоните ви са в равновесие, вие няма да имате никакви проблеми. Ако обаче се появи хормонален дисбаланс, се получават смесени сигнали, които могат да ви попречат да постигнете желаното отслабване:

1. Хормоните ви карат да се чувствате гладни

Всички сме изпадали в онези ситуации, в които се чувстваме буквално „озверели от глад“. Може да сте яли само преди няколко часа, но изведнъж отново огладнявате и то необяснимо много. Страшната комбинация от глад и гняв се подхранва от хипогликемията – общ проблем за жените, който се получава заради спад в нивото на кръвната захар.

В тези моменти човек се нуждае от консумацията на въглехидрати, тъй като те повишават настроението и то благодарение на хормона серотонин. Ако искате настроението ви да бъде стабилно, трябва да се храните със здравословни мазнини и богати на фибри въглехидрати.

2. Хормоните ви могат да предизвикат застой

Тренирате редовно и следвате строга диета, но въпреки това не можете да се отървете от последните 2-3 килограма? Може би вашият враг се нарича кортизол. Това е хормон, който е отговорен за освобождаването на съхраняваната захар под формата на глюкоза в кръвта.

В случай, че не можете да отслабнете напълно, има голяма вероятност кортизолът да кара тялото ви да изгаря по-малко натрупани мазнини. За да предотвратите неблагоприятния ефект на този хормон, яжте повече зелени листни зеленчуци и то на всяко хранене.

3. Хормоните ви карат да искате да изядете всичко, което виждате пред очите си

Грелин или казано по друг начин, хормонът на глада, може сериозно да навреди и на най-добрата диета. Обикновено той се произвежда в стомаха, но когато сте гладни или сте ограничили драстично калориите, грелинът се насочва към мозъка и предизвиква апетита ви.

След като се нахраните, ефектът от отделянето на хормона ще бъде напълно потушен. Това може да се случи по-бързо обаче, като изядете микс от чисти белтъчини и сложни въглехидрати.

4. Хормоните ви карат да желаете нездравословна храна

Хормонът лептин играе огромна роля, що се отнася до удовлетвореността на тялото ви, както и оказва въздействие върху регулирането на енергийния баланс. За да бъдете максимално предпазени от изкушенията на нездравословна храна, най-добре се упражнявайте по 30 минути всеки ден.

Друга добра идея е да ядете по една чаша зеленчуци още преди 10:00 часа. Зеленчуците са богати на фибри, витамини и антиоксиданти, които намаляват възпалението, което пък пречи на производството на лептин.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари