IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да правите днес, за да спите спокойно довечера

21 февруари 2015 11 29

Съвети, които ще ви помогнат да се справите с този проблем

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Може би и на вас понякога ви се е искало на хората да не им се налагаше да спят изобщо. Все пак 7-8 часа на денонощие са много време, в което може да свършите много от задачите си в своето забързано ежедневие.

Уви, това няма как да се случи или поне не все още. Дори стресът, на който човек е изложен, допълнително влошава качеството на неговия сън. А добрият сън е изключително важен, тъй като по този начин човек не само си почива, но и организмът му се зарежда с нови сили за следващия ден.

Може би на всеки от вас се е случвало – били сте нервни, не сте спали добре и поради тази причина сте станали още по-нервни на следващия ден. Добрата новина е, че вие не сте безсилни и с установяването на няколко прости навика може да подобрите вашия сън. Ето ги и тях:

1. Тренирайте само сутрин

Ранната тренировка не само ще намали нивата на кортизол (хормонът на стреса) в тялото ви за период от 12 часа, но и ще ви помогне да спите по-добре. Ново изследване показва, че хората, които правят 30 минути умерено кардио сутрин, заспиват по-бързо, сънят им продължава повече време и прекарват до 75% повече време в дълбок сън, отколкото хората, които тренират в късните часове на деня.

2. Помислете за йога

В случай, че имате проблеми със съня, йогата също ще ви бъде от полза – във всеки удобен за вас час. Практикуването на йога намалява стреса, а според проучвания посветените на йога хора имат по-добро качество на съня като цяло.

3. Оставете въглехидратите за вечеря

Скокът в нивата на инсулин, който се получава след консумацията на храни като кафяв ориз, сладки картофи или паста, може да ви помогне да заспите по-бързо. Може да опитате да добавите и между 15 и 20 грама киноа към вашата вечеря.

4. Насладете се на слънчевата светлина

Около 5 минути след събуждането си, се опитайте да се изложите на слънчева светлина поне за около половин час. По този начин ще дадете сигнал на тялото си, че вече е сутрин. След това, ако имате такава възможност, продължете да прекарвате времето си в слънчеви пространства. Според скорошно проучване работещите, които се радват на естествена слънчева светлина през деня, имат средно с 46 минути по-дълъг сън, отколкото останалите си колеги.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари