IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесни стъпки за здравословен живот

23 април 2015 09 15

Погрижете се за себе си

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Здравето е най-важното нещо за един човек, неслучайно си го пожелаваме на всички празници. И макар един човек да е в добро здраве, той несъмнено иска да бъде още по-здрав. Това е така, защото здравето автоматично означава човек да се чувства по-добре.

За съжаление, животът ни е станал толкова натоварен, че приоритетите дори на хората с най-добри намерения често се объркват. Колкото по-зает е човек, толкова по-малко внимание обръща на своето здраве, фитнес рутина и здравословни навици.

Ако това ви звучи познато, време е да промените нещата. Представяме ви няколко лесни стъпки, с които ще можете да започнете да живеете по-здравословен живот. Заслужава си!

1. Създайте си сутрешна рутина

Начинът, по който започва вашият ден е определящ за начина, по който ще се развие след това. Ако с отварянето на очите започнете да си четете имейлите или пък да отговаряте на съобщения, това автоматично ви настройва на „стрес вълна“. Сутрин е време за медитация, упражнения, изпиване на чаша чай или фреш, прочитане на нещо вдъхновяващо и т. н. В най-добрия случай трябва да отделите най-малко 20 минути на тихо място всяка сутрин, за да бъдете по-подготвени за потенциални стресови ситуации. Създаването на сутрешна рутина може напълно да преобрази живота ви.

2. Разчиствайте редовно

Една от основните причини човек да се чувства претоварен е това, че в живота му е тотален хаос. Има твърде много неща в нашите умове, както и твърде много неща в нашето пространство. Ето защо „разчистването“ трябва да се случи не само в работните зони, но и в съзнанието ви. По този начин ще се почувствате „по-леки“ и по-спокойни.

3. Намалете химикалите

Ежедневно човек е бомбардиран от химикали и токсини, идващи от заобикалящата го среда. По тази причина е хубаво да изчистите дома си от химическите продукти за почистване и лична хигиена. Потърсете алтернативи, като направите свои собствени препарати от прости съставки като сода, лимон и оцет. Грижата за кожата и тялото пък трябва да бъде с продукти без парабени, фталати, натриев лаурил сулфат и други химикали.

4. Яжте по-малко киселинни храни

Ако се стараете тялото ви да има по-алкална среда, вие ще насърчавате вашето здраве. Прекалената киселинност може да причини възпаление в организма ви и да доведе до множество здравословни проблеми. Храни като бяло брашно, млечни продукти, кофеин и захар, особено алкохол, водят до образуване на киселинност. Постарайте се да премахнете тези елементи от диетата си и да ги замените с повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бадемови, кокосови или оризови млечни продукти.

5. Упражнявайте се

Умерените упражнения ще направят вашия живот не само по-здравословен, но и по-хубав. Ще имате повече енергия, ще се харесвате повече и ще имате по-голяма увереност. Ако имате възможност, ходете на фитнес, разхождайте се или се запишете на танци. Физическата активност винаги е от полза!

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари