IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецептите на баба, които наистина лекуват

14 ноември 2015 06 30

Определено трябва да ги изпробвате

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Студените дни вече са факт, а с тях и появата на много вируси. В този период от годината е много по-лесно да се разболеете, имайки предвид, че прекарвате по-дълго време с хора в затворени пространства.

Добрата имунна защита ще ви помогне да избегнете грипа или пък да се справите по-лесно с него, ако все пак се разболеете.

В случай, че вече сте „жертва“ на лошото време, ще ви припомним няколко „бабини“ рецепти, които наистина лекуват.

Ако пък сте здрави – отново ги прочетете, защото никой от нас не е застрахован срещу грипа:

Супата наистина помага

Особено, ако е домашно приготвена. Топлата течност ще ви помогне да хидратирате тялото си, а зеленчуците в нея ще заредят организма ви с полезни хранителни вещества. Да не забравяме и факта, че когато човек е болен, той не изпитва толкова голям глад. Ето защо супата е много подходящо ястие именно за този период.

Медът облекчава дискомфорта в гърлото и/или кашлицата

Медът може да бъде много ефективен за намаляване честотата и тежестта на кашлицата. Разбъркайте няколко супени лъжици мед в чай или вода с лимонов сок. Не бива обаче да разчитате само на лековитото действие на меда – понякога бактериалните инфекции в гърлото могат да се преборят само с лекарства, предписани от специалист.

Промивката на носа ще го отпуши

Специалните „канички“ за промивка ще ви помогнат да облекчите запушения си нос. Лекарите споделят, че това е чудесен начин да хидратирате тъканите и да изчистите слузта.

Гаргара със солена вода или сода за хляб

Разтворете чаена лъжичка сол или сода за хляб в голяма чаша топла вода. Разбъркайте и след това с течността си направете гаргара, за да облекчите дискомфорта в гърлото си.

Чаят от мента успокоява стомаха

Ментата може да отпусне гладката мускулатура в стомашния тракт и по този начин да намали раздразнението на стомаха. За съжаление, чаят от мента може да предизвика и киселини, така че бъдете внимателни с него и не прекалявайте с количеството.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари